Zaduženi u švajcarcima na Vučićevu molbu odložili proteste do 5. aprila 1Sa ranijih protesta ljudi zaduženih u švajcarcima Foto: N1 (arhiva)

Udruženje građana zaduženih u švajcarskim francima, koji su osam dana protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu saopštilo je danas da su se na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, privremeno razišli do petka 5. aprila.

Tada će protest biti nastavljen ukoliko se njihov problem ne reši.

Jedini zahtev koji imamo je da Vrhovni kasacioni sud radi svoj posao i da to radi na način na koji to rade svi evropski sudovi, a što Vrhovni kasacioni sud izbegava već četiri godine, poručuje Udruženje CHF.

Kako navodi, predsednik Aleksandar Vučić je izneti predloge da se država uključi u rešavanje njihovog problema, te će u ponedeljak 1. aprila predati dokumentaciju i izneti argumente koje je to rešenje najbolje za sve učesnike, jer veruju da nema potrebe da građani Srbije snose teret loših kredita.

Cenimo zaintresovanost vrha države da čuje i argumente druge strane, a ne samo banaka i da se aktivno uključi u rešavanje ovog ozbiljnog problema, piše u saopštenju.

Vrhovni kasacioni sud obećao je da će 2. aprila doneti pravni stav, i da će se tog dana od 12 do 16 sati okupiti korisnici kredita kojima su ugovori raskinuti, kojih ima oko 5.700, kako bi podsetili Sud na dato obećanje i skrenuli pažnju da njima bilo kakva konverzija ne pomaže, već samo sudska odluka.

Udruženje CHF Srbija naglašava da je pravni stav Vrhovnog kasacionog suda nužan i hitan i da time svi problemi mogu biti rešeni.

Kako ocenjuje, bez bilo kakvog troška poreskih obaveznika, banke bi dobile povrat datog novca uvećan za kamatu, bez ekstraprofita, a korisnik kredita bi nastavio dalje da plaća kredit po realnim iznosima anuiteta.

Uz molbu građanima da ne politizuju nepravdu, koja im se dogodila, Udruženje CHF posle četiri godine agonije, je uvereno da će se njihov problem rešiti na institucionalni, zakonit i legalan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari