"Enormnim zaduživanjem vlast Srbiju gura u dužničko ropstvo i bankrot": Šta smatraju stručnjaci? 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Potpuno iracionalna orijentacija aktuelne vlasti da nužna finansijska sredstva potrebna za nesmetano funkcionisanje zemlje obezbeđuju gotovo isključivo kroz uzimanje stranih kredita Srbiju neminovno gura u dužničko ropstvo i bankrot, smatra domaća stručna javnost.

Kako prenosi N1 potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić je izjavio da je u januaru 20 odsto ukupnih rashoda budžeta Srbije otišlo na kamate, što je veći rashod od subvencija, socijalnih davanja, investicija.

– U januaru je čak 20 odsto ukupnih rashoda budžeta Srbije otišlo na kamate, i to 28 milijardi dinara, što je drugi najveći budžetski rashod, odmah iza zarada, a veći od subvencija, socijalnih davanja, investicija i svih drugih rashoda države – kazao je Nikezić.

Prema njegovim rečima, kada se tome doda još 110 milijardi dinara, koliko je u januaru dato za otplatu duga, jasno je da će građani Srbije uskoro raditi samo za servisiranje dugova, “a još nismo ni počeli da uzimamo nove kredite od 18 milijardi evra za Ekspo 2027”.

On je istakao da je ovakav rast troškova za kamate direktna posledica prekomernog zaduženja zemlje, od čak 36,5 milijardi evra, zbog čega Srbija uzima kredite i sa kamatom od preko devet odsto, dok susedna Hrvatska danas plaća kamatu od 3,4 odsto.

– Dramatičan rast javnog duga je i potvrda da ova vlast nije ništa ni zaradila, ni uštedela, već godinama vodi državu na kredit, zbog čega Srbija sigurno klizi ka ivici bankrota i dužničkog ropstva – navodi Nikezić.

Ono što posebno zabrinjava je da su nadležni, zbog velikog duga, prinuđeni da na njegovo vraćanje, kakav je slučaj bio u januaru, izdvoje više novca za socijalna davanja i investicije kao i za subvencije.

Eksperti smatraju da će nastavak politike prekomernog zaduživanja dodatno sniziti životni standard građana jer uzimanje kredita dovodi do potrebe za poskupljenjem energenata, poput struje i gasa a kada do toga dođe kao po pravilu usledi i reakcija privrede kroz povećanje cena proizvoda i usluga.

expo, zaduživanje
Expo Foto: Miroslav Dragojević/Danas

Ako se sa ovakvom praksom nastavi, upozoravaju stručnjaci, novi krediti neće rešavati probleme u nedogled i stabilizacije neće biti sve dok nadležni ne obezbede popunu budžeta na način koji ne ugrožava standard građana i povećava javni dug.

Predsednik Udruženih sindkata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže za Danas da je aktuelna vlast prekomernim zaduživanjem zemlji nanela ogromnu štetu a da će povlačenja dodatnih pozajmica, kako bi se realizovala manifestacija Ekspo 2027, izazvati nove probleme.

– Ako se trend zaduživanja nastavi uveren sam da će pored toga što je državu bacila u dužničko ropstvo aktuelna vlast u jednom trenutku doći u situaciju da više neće imati izvora iz kojih će moći da obezbedi izmirivanje uzetih kredita.

Za vlast koja se besumučno zadužuje, uzimajući čak i izuzetno nepovoljne kredite kako bi ispunila svoju agendu, i onda dođe u situaciju da u januaru više sredstava izdvoji za vraćanje duga nego što iz budžeta obezbedi za socijalna davanja i investicije se nikako ne može reći da vodi odgovornu ekonomsku politiku.

Upravo suprotno, sa pravom se može konstatovati da ona uopšte ne vodi računa o interesima i životnom standardu građana niti je interesuje što će dugovanja koja je ona stvorila morati da vraćaju generacije koje dolaze – navodi naš sagovornik.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da nova zaduživanja koja slede mogu da izazovu poskupljenja osnovnih životnih potrepština i dodatno smanje kupovnu moć građana koja je i onako već prilično slaba u uslovima ekonomske krize nastale zbog rata u Ukrajini.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević smatra da težnja vlasti da novac potreban za vraćanje dugova namiruje povećanjem cena energenata ne može da se sprovodi u nedogled te da sa takvom praksom treba prestati.

– Jednostavno, kupovna moć potrošača je veoma mala i ako se nastavi sa konstantnim poskupljenjima za njihov kućni budžet bi to postalo nepodnošljivo. Shodno tome, nadležni moraju sa prekinu sa pogrešnom praksom i da se orijentišu na stvaranje povoljnog ambijenta, a to znači i potrebu da se u određene segmente i investira, kako bi se obezbedio rast privrednih aktivnosti i budžet punio na taj način a ne kroz zaduživanje. Samo to može da dovede do poboljšanja situacije. Na žalost, uveren sam da nadležni neće učiniti takav korak već će suprotno interesima građana nastaviti po starom – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari