Zajača Ing doo: Nemamo za cilj nikakvo iskopavanje litijuma, niti je to naš posao 1Ilustracija Foto: Pixabay/jackmac34

Kompanija Zajaća Ing d. o.o demantovala je navode iz teksta objavljenog juče na portalu Danas pod nazivom „Udruženja traže smenu Mihajlović navodeći da firma njenog ujaka istražuje nalazište litijuma.

U pomenutoj agencijskoj vesti, Udruženja građana Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar zatražila su da ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihailović hitno podnese ostavku zato što je, kako su navela, firma njenog ujaka dobila dozvolu da istražuje prisustvo litijuma na teritoriji Valjeva.

Demanti kompanije Zajača ing doo prenosimo u celosti:

Zajača ing doo, čiji sam vlasnik, niti jedan posao u svojoj istoriji nije dobila niti sklopila delovanjem niti pomoću bilo kog funkcionera ili službenika Republike Srbije, a tako ni Ministarke rudarstva i energetike prof Dr Zorane Mihajlović.

Ovim putem navodimo lako proverljive činjenice kao kontraargument navodima iz teksta koji imaju signifikantan potencijal da nanesu nemerljivu štetu našoj kompaniji. Sećanje meštana na koje se poziva Udruženje u tekstu je relativan pojam i lako podložno manipulaciji, a činjenice, ipak, stoje na čvršćim nogama.

Kompanija ZAJAČA ING DOO nema za krajni cilj nikakvo iskopavanje litijuma, niti je to naš posao. Posao koji izvodimo za firmu “Eurolithium” dobili smo ispred tri ili četiri firme koje su dale svoje ponude, a koje su bile nepovoljnije od naše. Uprkos najboljoj ponudi, u posao je uključena još jedna kompanija čime nam je dvostruko umanjena potencijalna ekonomska korist od posla. I to se lako može proveriti.

To je isključivo stvar tendera, međusobnog odnosa dve kompanije u 100 odsto privatnom vlasništvu i u skladu sa poslovnom politikom i važećim propisima i zakonima Republike Srbije.

U saopštenju se navodi istraživačka dozvola, što, kao pojam, ne postoji . Takav termin nećete naći ni u jednom pravnom propisu koji se odnosi na oblast. Postoji odobrenje za istraživanje ležišta mineralnih sirovina, koje izdaje ministarstvo na osnovu prethodno pribavljene dokumentacije i ispunjenosti uslova propisanih zakonima Republike Srbije.

Napominjem, firma čiji sam vlasnik izvodi radove istražnog geološkog bušenja za investitora, u ovom slučaju “Eurolithium”, a investitor je firma koja je imalac odobrenja za istraživanje.

Podaci navedeni u tabeli, koja bi trebalo da prikaže prihode koje smo ostvarili u navedenim poslovima koje smo izvršili u svojstvu izvođača radova izabranog od strane EPS-a i Kolubare, su nepotpuni, pa samim tim i veoma netačni. Na navedenim poslovima naša firma uglavnom ili uvek je učestvovala kao jedan od članova grupe ponuđača koju su činile dve ili više firmi u redovnoj proceduri u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a koji ne predviđa dodelu ove vrste poslova odlukom člana Vlade niti bilo kog drugog organa države osim odgovarajuće komisije u sklopu javnog preduzeća.

Zbog toga, apsolutna je neistina da je ZAJAČA ING DOO oprihodovala navedeni iznos, oprihodovala je višestruko manji iznos od navedenog.

Pomen ostalih članova grupe ponuđača nije smeo da bude izostavljen ukoliko namera Udruženja nije da se ZAJAČA ING DOO prikaže kao pravno lice koje u saradnji sa ministrom iz Vlade prisvaja ogromne iznose novca. Samo proverom prvog reda tabele može se utvrditi da je samo jedan deo prihoda pripao našoj firmi. Pritom, prihod kao kategorija ne uzima u obzir profitabilnost posla i same grane, zbog čega je vrlo često zgodan povod za manipulaciju.

Tržišno učešće naše kompanije je zanemarljivo malo kada je reč o segmentu istražnog bušenja na litijum, u ekploataciji litijuma ne učestvujemo (suvišno je samim tim pominjati i zanemarljivost učešća koju imamo na tržištu istražnog bušenja kao celine na teritoriji Srbije gde učestvuju brojne firme iz iste delatnosti).

ZAJAČA ING DOO, koja postoji duže od dve decenije, tek je 2019. godine radila sa zanemarljivim obimom, u saradnji sa još jednom domaćom firmom, plitke geotehničke bušotine ukupnog obima oko 1.000 metara za svrhu izrade podloga za izgradnju budućih rudarskih objekata (dakle, to znači nijedan metar bušenja na litijumu Jadru za Rio Tinto) što je posao koji usled kompleksnosti i nije bio zanimljiv krupnijim igračima, a nakon čega smo ekspresno eliminisani iz projekta, zbog čega smo protestvovali na raznim stranama i o čemu postoje pisani dokumenti. Nasuprot nama, neke druge kompanije „neopaženo“ su izbušile u Jadru više desetina hiljada metara.

Učešće prihoda ostvarenih od poslova za koje su raspisane javne nabavke i konkursi u ukupnom prihodu naše firme, u pojedinim godinama je bio zanemarljiv. Sa druge strane, veoma je lako steći utisak na osnovu teksta, da je ujak zahvaljujući sestričini odradio brojne “kombinacije” i u sopstveni džep “smakao” grdne novce.

Realnost je sasvim drugačija.

ZAJAČA ING DOO tokom pandemije koronavirusa iskoristila je, kao I mnoštvo drugih kompanija, raspoložive moratorijume na otplatu kredita kako bi opstala. Izvršili smo povraćaj svih davanja i ekonomske pomoći odobrenih od države privredi, sa ogromnim iznosima kamata, jer nismo uspeli da ispunimo zakonom propisane uslove.

Uprkos svemu i nadajući se da krajnji cilj objavljivanja saopštenja nije rušenje ugleda naše kompanije i zaposlenih, nadamo se dobroj praksi traženja komentara i druge strane, u ovom slučaju kompanije ZAJAČA ING DOO pre objavljivanja navoda. Unapred zahvalni,

Milutin Bojić, dipl.ing. rudarstva
direktor
ZAJAČA ING DOO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari