Zastava kamioni izbegli stečaj 1

Ministarstva obrane upravo je, saznaje naš list, obavestilo kragujevački Privredni sud da je Zastava kamioni registrovana i za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, te da je država zainteresovana za delatnost tog preduzeća, čime je ta fabrika spašena od očekivanog stečaja, najverovatnije na duži rok.

U Privrednom sudu kažu da stav Ministarstva odbrane ipak nije bio odlučujući kod donošenja odluke da se ne pokrene stečajni postupak, koji je prošlog meseca predložila italijanska firma Brembo. Na nedavnom poverilačkom ročištu, naime, predstavnik predlagača obavestio je sud da firma Brembo nije uplatila obavezni predujam, od 500.000 dinara nakon čega je nadležni sudija odbacio predlog za uvođenje stečaja u toj fabrici.

Sud je prošlog meseca, prilikom razmatranja predloga firme Brembo, tražio stav Ministarstva odbrane o tome da li je Zastavina fabrika kamiona registrovana i za proizvodnju namenskih sredstava, jer, prema jednom članu Zakona o stečaju, u preduzećima koja proizvode naoružanje i vojnu opremu taj postupak ne može da bude pokrenut bez saglasnosti nadležnog ministarstva. Stav Ministarstva odbrane, koji je stigao nakon već donete odluke o odbacivanju predloga za pokretanje stečaja, za Privredni sud je bio irelevantan, ali je za Zastavu kamione itekako bitan, jer najavljuje mogući opstanak te fabrike i nastavak proizvodnje teretnih vozila, ili delova za njih, za potrebe Vojske Srbije, a možda i za izvoz.

Podsetimo da nadležni u ministarstvima odbrane i privrede već duže najavljuju početak proizvodnje domaćih vojnih vozila. Ta proizvodnja je, prema ranijim informacijama, trebalo da bude organizovana u Zastavi kamionima, da bi se u poslednje vreme sve glasnije čule najave o formiranju konzorcijuma za izradu vozila te vrste koji bi, pored kragujevačke fabrike, činili još FAP iz Priboja i kruševački „14. oktobar“. Ministarstvo odbrane je svojevremeno u Zastavi kamiona obeležilo i od poverilaca zaštitilo deo opreme te fabrike na kojoj bi trebalo da se proizvode vojna vozila ili delovi za njih.

U Zastavi kamionima očekuju da bi Vlada Srbije odluku o početku proizvodnje vojnih vozila u toj fabrici konačno trebalo da donese krajem ove, ili početkom naredne godine. Do tada će se, sasvim izvesno, znati i da li će se ta vozila proizvoditi isključivo u Kragujevcu, ili će za njihovu proizvodnju biti formiran konzorcijum.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari