Zašto stanovnici juga Srbije odlaze u Makedoniju po gorivo 1Foto: Fonet/Aleksandar Veljković

Najnovije poskupljenje benzina i dizela za oko jedan dinar po litru zbog povećanih akciza žitelji juga Srbije kompenzuju kupujući znatno jeftiniji benzin i dizel u susednoj Makedoniji, gde se cene energenata ne menjaju tako često.

Zemlje u regionu kupuju naftu na međunarodnom tržištu gde se cena poslednjih nedelja stabilizovala na 56 dolara po barelu. Povećanje cena u Srbiji uslovilo je to što sada državi od svakog litra prodatog benzina po ceni od 145,20 dinara (1,16 evra) pripada 55,9 odsto, a za dizel koji košta 152,20 dinara (1,22 evra) država po osnovu aktuelne akcize ubire 55,1 odsto.

Situacija u Makedoniji je drastično drugačija. Benzin se na pumpama prodaje po ceni od 1,09 evra ili 135,20 dinara za litar. Drastična je razlika u ceni dizel goriva koje se u Makedoniji prodaje po ceni od 0,87 evra ili 107,6 dinara po litru. Računica je jasna. Na rezervoaru od prosečnih 60 litara odlaskom u Kumanovo, koje je od Vranja udaljeno 55 kilometara, može se uštedeti 2.700 dinara ili oko 22 evra.

– Ovu razliku u ceni naročito koriste vlasnici poljoprivredne mehanizacije, čime sebi obezbeđuju znatnu uštedu – pojašnjavaju na jednoj od vranjskih benzinskih pumpi. Žiteljima juga Srbije isplati se i kupovina benzina koji je jeftiniji za 10 dinara, što na većoj količini daje znatnu uštedu.

U Kumanovu na pumpama „Mak petrola“ prodavci kažu da primećuju veću prodaju goriva kupcima koji voze automobile sa srpskim registarskim oznakama.

– Komšije iz Vranja, ali i Leskovca i Niša, ovde kupuju gorivo. Imamo slučajeve i da dolaze po nekoliko puta u toku dana, želeći da naprave zalihe – pojašnjavaju za Danas na jednoj od pumpi „Mak petrola“.

Ovde gorivo tankuju i autobusi, ali i vozači kamiona iz Turske i Bugarske koji koriste tranzitnu rutu iz Grčke kroz Makedoniju, s obzirom da su ovi energenti u Makedoniji među najjeftinijima u regionu. Primera radi, u Bugarskoj su cene benzina 1,06 evra po litru, u Albaniji je ta cena 1,27, dok je gorivo najjeftinije u Federaciji BiH, gde se benzin prodaje po ceni od 0,90 do 0,95 evra za litar.

Komšije uzvraćaju kafanskim izletima

Za žitelje Makedonije u prvom redu Kumanova, Skoplja i Krive Palanke, cene ugostiteljskih usluga u Vranju i susednim opštinama su u odnosu na njihove u proseku niže i za 20 procenata pa su vikend dolasci gostiju iz komšiluka postali gotovo tradicionalni. Prednost srpskih ugostitelja je i u tome što u Srbiji još nije stupila potpuna zabrana pušenja u kafanama, za razliku od Makedonije, gde se ona striktno primenjuje već nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari