Zastoj u snabdevanju ugljem zbog eksplozije u Kolubari 1Foto: Beta/Sektor za odnose s javnošću JP EPS/MO)

U postrojenju za sušenje uglja, takozvanoj „Sušari“, u preduzeću „Kolubara – Prerada“ u Vreocima preksinoć je došlo do eksplozije u kojoj nije bilo povređenih ali je izazvana velika materijalna šteta a taj pogon neće biti u stanju da obezbeđuje ugalj za široku potrošnju dok se ne saniraju posledice havarije, saznaje Danas.

– Došlo je do velike eksplozije zbog u ovom trenutku neutvrđenih razloga. Sasvim je sigurno da je reč o nečijem propustu. To je veoma bitan pogon u sistemu preduzeća, oprema je u dobrom stanju, i ne može se reći da je u pitanju kvar usled „više sile“. Tu se radi pod visokim pritiskom, baš zbog toga postoje i izduvni ventili kao zaštita od eksplozije, tako da se opravdano može postaviti pitanje kako je moguće da je do nje uopšte došlo i pored predviđenog zaštitnog mehanizma – kaže za Danas izvor iz Elektroprivrede Srbije.

Naš sagovornik ističe da je došlo do pucanja varova na autoklavi u kojoj se obavlja sušenje uglja parom, pri visokom pritisku.

– U tom postrojenju se suši ugalj za široku potrošnju. Materijalna šteta pričinjena eksplozijom je velika. Posledice će morati da se saniraju što znači da će u narednom periodu dok to ne bude učinjeno biti u zastoju snabdevanje potrošača ugljem. Ili ga neće biti uopšte ili će u najboljem slučaju „Sušara“ raditi smanjenim kapacitetom. Remont autoklave u „Sušari“ je rađen nedavno pa to izaziva sumnju da taj proces za šta je angažovana jedna privatna firma nije urađen na adekvatan način – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, među zaposlenima se spekuliše da je u tom pogonu sušen i ugalj sa kopova predviđen za proizvodnju električne energije i da je to izazvalo preopterećenje i dovelo do eksplozije.

U „Sušari“ su se pripremale velike količine uglja za prodaju trgovcima na veliko. Cilj je bio da im se isporuče što veće količine uglja za ogrev pa je i to uzrokovalo veće opterećenje pogona. I to može da bude razlog havarije – navodi naš sagovornik.
Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a, za Danas kaže da je eksplozija u potpunosti porušila jedan zid „Sušare“ i napravila veliku rupu na tom objektu.

– Pretpostavlja se da je došlo do takozvanog „zamora materijala“ ili kvara elektronike. Na sreću nema povređenih. Sasvim je sigurno da će doći do zastoja u snabdevanju potrošača ugljem. U kom obimu će to pak biti sada je teško reći pa treba sačekati par dana kada će situacija svakako biti jasnija – navodi naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je reč o očiglednom propustu zbog koga bi neko morao da bude kažnjen.

– Eksplozija u tom postrojenju bi svakako predstavljala veliki problem i da nije bilo drugih havarija u sistemu EPS-a a kamoli u situaciji kada je do nje došlo dok još u potpunosti nisu sanirane posledice prethodne havarije kada je zbog ispadanja iz rada blokova u Termoelektrani „Nikola Tesla“ deo potrošača u zemlji ostao bez struje. Najnoviji eksces u sistemu EPS-a jasno ukazuje da je osnovni problem zbog čega dolazi do ovakvih stvari neodgovorno rukovođenje preduzećem kao i da će se propusti koji dovode do havarija ponavljati i dalje dok se god preduzećem bude upravljalo na nakaradan način – navodi naš sagovornik.
Povodom eksplozije u „Sušari“ u „Kolubari – Prerada“ i razlozima zbog koje je do nje došlo kontaktirali smo juče i nadležne u Elektroprivredi Srbije ali do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari