Završen program EU i EBRD pomoći malim i srednjim preduzećima 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je juče uspešno okončan četvorogodišnji program za jačanje konkurentnosti domaćih malih i srednjih preduzeća, vredan 2,2 miliona evra, uz pomoć kojeg su 132 preduzeća u Srbiji uspešno unapredila poslovanje.

Kako je navedeno, program „EU za Srbiju – EBRD saveti za mala preduzeća“, koji je sprovela EBRD u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije, finansirala je Evropska unija.

Prema podacima iz saopštenja 71 odsto preduzeća povećalo je prihode, 53 odsto povećalo je broj zaposlenih i kreiralo 733 novih radnih mesta, dok je 42 procenta preduzeća zabeležilo povećanje izvoza.

„Putem programa ‘EU za Srbiju – EBRD saveti za mala preduzeća’ koji je realizovan od 2019. do 2022. godine, srpskim preduzećima bio je omogućen pristup širokom spektru konsultantskih usluga, uključujući digitalizaciju, energetsku efikasnost, implementaciju standarda, unapredjenje marketinga, procesa i organizacije, finansijsku analizu, izradu biznis planova itd“, piše u saopštenju.

Dodaje se i da je velika pogodnost programa bilo finansiranje troškova projekata bespovratnim sredstvima koje je obezbedila Evropska unija.

„U okviru Programa podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, do sada je 1215 preduzeća dobilo savete za razvoj poslovanja, povećavajući prihode u preko 75 odsto slučajeva. Za nastavak podrške srpskim preduzećima, Evropska unija je za ovaj program obezbedila dodatnih 2,2 miliona evra, što sada ukupno iznosi 14 miliona evra“, istakao je na svečanosti povodom završetka ovog programa šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari