Zec: Bolje da raspustimo Skupštinu i nezavisna tela, umesto što ih plaćamo 1Foto: Miroslav Dragojević

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec izjavio je za N1 da se u Srbiji urušila  struktura društva i države i da se po partijskom ključu odlučuje ko će biti direktor, hirurg, sve do portira.

Osvrnuo se i na napade kojima su izloženi članovi Fiskalnog saveta i istakao da je profesor Pavle Petrović na čelu možda i poslednjeg nezavisnog dela, a onda mora da preživljava napade.

„Problem je veliki da ljudi u Skupštini koji to govore, njima je stran pojam nezavisnog tela, to je van njihovog mentalnog sklopa, oni nisu razumeli čemu šta služi. Pošto su oni većina, nemaju šta da rade, a imaju – treba da idu stavku po stavku budžeta, ali oni to ne rade. Fiskalni savet služi da skrene pažnju na neke stvari, dobronamerno, oni nisu učesnik političkog života“, kaže Zec.

Zato, poručuje, ako je sva vlast u rukama jednog čoveka – bolje da raspustimo Skupštinu i nezavisna tela, umesto što ih plaćamo.

„Bolje da se raspusti i nemamo troškove jer ničemu ne služe ako je ovako. Ovde se ne shvata priroda podele vlasti. Ne shvata se čemu služi javnost, zatire se svaka mogućnost klritičkog odnosa, to je loše i po vlast. Nerazumevanje prirode demokratskog društva“, dodao je Zec.

Na pitanje koliko je opasno to što u Skupštini Srbije nema opozicije, Zec odgovara – veoma.

Zec: Bolje da raspustimo Skupštinu i nezavisna tela, umesto što ih plaćamo 2

„Ovi koji su doveli do toga nisu ni svesni da je to ventil da društvo ne bude dovedeno do konflikta u kome može eksplodirati. Stalno gomilaš neki problem i to nije dobro.

Opozicija je prirodno stanje poretka, nije remetilački faktor. Treba da postoji debata, kontrola javnosti, ako toga nema stvar se završava nekom vrstom konflikta“, smatra Zec.

Poručuje – u Srbiji nije rešeno osnovno pitanje – kakav model društva hoćemo.

„Da li smo za parlamentarnu demokratiju ili za predsednički sistem gde ne treba naročiti parlament. Mi imamo jednu stvar u zakonima, a drugu u životu. Ako hoćemo predsednički sistem onda to da napravimo, to može da funkcioniše. Ali ovde se debata shvata kao rvanje u blatu, ovde je sistem ko će koga“,  rekao je Zec.

Komentarišući budžet za 2021. godinu, Zec smatra da je najklizaviji teren stopa rasta i na bazi toga projektovan deficit.

„Na kraju će se pokazati deficit i projekcija, a ovo je vreme gde je svakoj vladi na svetu teško da nešto projektuje. Trebalo je ići s manjom projekcijom stope rasta. Politički je možda proizvodnja optimizma, možda je to i dobro, ja sam skeptik, a voleo bih da grešim“, kaže Zec.

Zec poručuje da je „zemljotres u zdravstvu“ ogolio dugogodišnje potiskivano ulaganje upravo u zdravstvo.

Prema njegovim rečima,  vlasti se mora priznati da nema većih majstora u marketingu.

„Da svaku ekonomsku činjenicu pretvaraš u javni podatak, a nemaš priliku da raščlaniš šta raste i šta pada. Barata se podacima koji se kombinuju, nema analitike, ne možeš da pitaš šta raste i zašto pada, istakao je profesor Zec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari