Zeleni: Imali li krivca za nastavak gušenja u Boru? 1Foto: FoNet/ MUP Srbije

Kompanija Ziđin je posle zastoja u proizvodnji zbog redovnog godišnjeg remonta topionice u Boru, započela ponovnu proizvodnju i kako je saopštila stranka Savez 90 Zelenih Srbije odmah je došlo do ekološkog akcidenta čim je puštena u rad.

 

“Bor je ponovo bio obojen crnom bojom na svim onlajn kartama u svetu koje mere zagađenje. Dakle, u ponedeljak su građanke i građani Bora, po ko zna koji put, disali sa pola daha i u svojim ustima i plućima osetili miris i ukus sumpora, kašljali i sklanjali se sa otvorenog prostora, razmišljajući pre svega o životima i zdravlju svoje dece. Naime, razlog novom zagađenju leži u činjenici da su kapaciteti postrojenja za prečišćavanje emisija u vazduh sumpor dioksida iz topionice neadekvatni za pun kapacitet prerade koncetrata rude koju kompanija Ziđin želi da prerađuje”, kažu u Gradskom odboru Saveza 90 Zelenih Srbije iz Bora.

Savez 90 Zelenih Srbije se pita da li kompanija Ziđin ima ozbiljne poslovne namere da u narednih godinu dana unese i ugradi novu tehnologiju koja će emisije smanjiti na propisane i zakonom dozvoljene. “Takođe, pitamo se da li država Srbija ima ozbiljnu nameru da poštuje svoje zakone i ne dozvoli ovakvu ekološku katastrofu u Boru? Zar nisu nova topionica i fabrika sumporne kiseline pre manje od sedam godina puštene u rad? Zar nije sve to koštalo 250 miliona evra?”, pitaju se u ovoj organizaciji tražeći da se identifikuje krivac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari