Zrenjaninski Vodovod završio godinu s gubitkom 1Foto: M.P./Danas

Izveštaji o poslovanju JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Zrenjaninu, koji se kao javni dokument dostavlja Skupštini grada na usvajanje, pokazuju da zrenjaninsko preduzeće radi, gradi i opstaje.

Iako od distribucije vode i odvođenja otpadne vode i kanalizacije ostvaruje preko 700 miliona dinara prihoda, ipak godinu završava mršavim dobotkom, a ovu poslednju, 2022. godinu i minusom u svom budžetu.

Koliko će u tom slučaju iz gradske kase morati da ode novca kao ispomoć, može samo da se nagađa.

„Ovo javno preduzeće je poslovalo sa gubitkom u 2022. godini u iznosu od 12,5 miliona dinara, a predviđeno je da u 2023. godini zaposli 25 novih radnika. Neshvatljivo je da se posluje sa gubitkom, a da se zapošljavaju novi radnici, partijski naravno“, komentariše šef odborničke grupe Novog DSS-a Zoran Sandić.

Prema Planu poslovanja VIK za 2023. godinu grad Zrenjanin trebao bi da obezbedi subvencije u iznosu od 102 miliona dinara.

Na pitanje odborniicma zrenjaninske Skupštine iz redova opozicije, zašto smatraju da je pomoć gardske kase neprihvatljiva odgovor glasi da su „subvencije preterane“.

„Subvencije za ovo javno preduzeće su preterane i predstavljaju bacanje državnih para u rupu bez dna. Ne mogu da se daju subvencije za tekuće poslovanje iz budžeta grada a da zdravu pijaću vodu nemamo. I prečistač odpadnih voda treba da nam izgrade Arapi, a posle malo padavina na pojedinim ulicama su jezera usled katastrofalnog stanja u atmosferskoj kanalizaciji. Potrebno je restruktuiranje ovog javnog preduzeća, odnosno da se ono osposobi da samo izvodi neophodne investicije u gradu i da se postavi na zdrave noge“, obrazlaže Zoran Sandić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari