Šta znači Metito za Zrenjanin 1Foto: M.P.

Prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda, posle snabdevanja stanovništva ispravnom pijaćom vodom, za Zrenjanin je tema od krucijalnog značaja. Naime, ovaj grad svu otpadnu vodu izliva u Begej i toj praksi, iz svih mogućih razloga, mora jednom doći kraj.

S obzirom na hroničan nedostatak novca i ideja, a nakon neuspeha sa fabrikom vode, Zrenjanin, odnosno vlast je u tišini i daleko od javosti krenula da sprovodi plan izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u još jednom privatno-javnom projektu.

Na poslednjoj sednici skupštine grada usvojena je odluka o potpisivanju ugovora sa firmama koje treba da rade inženjering prečistača otpadnih voda. Lokacija za to postrojenje, naravno, već je obezbeđena i tu je Zrenjanin opet bio predusretljiv, zbog čega se čulo negodovanje malobrojne opozicije da je to još jedno privatno-javno partnerstvo koje može doživeti sudbinu fabrike vode.

„Gradu je nametnut ugovor koji je proistekao iz međunarodnog ugovora zaobišavši nacionalno zakonodavstvo i lokal, potpisan je odobravanjem većine odbornika, zatim je neposrednom pogodbom bez naknade dato 2,6 hektara zemlje u zakup i sada se priprema dalji teren za sprovođenje ovog projekta koji zbog pređašnjeg propalog projekta “Fabrike vode“ ostavlja sumnju građanima Zrenjanina“ upozorio je zrenjaninski odbornik iz DSS , Milan Ivanić.

Šta kaže analiza projekta privatno-javnog partnerstva za otpadne vode

U svojoj najnovijoj analizi rada komunalnih preduzeća u Zrenjaninu, Zrenjaninski socijalni forum konstatuje da se kompletna atmosferska i fekalna kanalizacija, kao i industrijske otpadne vode, sprovode do Begeja ili do kanala koji se ulivaju u njega a da poslom upravlja JKP “Vodovod i kanalizacija” i da građani plaćaju tu uslugu.

“Privatno-javno partnerstvo u ovoj oblasti je obelodanjeno u novembru 2020. godine. Sve se desilo bez ikakvih prethodnih najava, na hitno zakazanoj sednici, kada je na skupštini grada usvojen predlog projekta tretmana otpadnih voda u Zrenjaninu, kojim je Zrenjaninu omogućeno da potpiše odgovarajući dokument sa kompanijom “Metito Utilities Limited“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nosiocem projekta i investitorom za izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda sa teritorije grada”, objašnjava autor analize, Miroslav Samardžić iz Zrenjaninskog socijalnog foruma i dodaje da je samo dva dana kasnije svečano potpisan ugovor grada i kompanije Metito, uz prisustvo ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata Mubaraka Al Daheri, kao i ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislava Nedimovića.

Javnosti je predočeno da je vrednost ugovorene investicije 30 miliona evra, a postrojenje, prečistač otpadnih voda, treba da bude kapaciteta oko 25 hiljada kubnih metara na dan.

Podigla bi ga firma iz Emirata, koja će finansirati izgradnju i njime upravljati narednih 25 godina. Obaveze grada Zrenjanina ne bi bile finansijske prirode, već one podrazumevaju ustupanje zemljište i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda.

Samardžić podseća da je jedan takav projekat “bez obaveza, koji je takođe kreditirala banka” bila fabrika vode, sa firmom bez referenci u toj oblasti. On kaže da je svojim izjavama i sam potpredsednik firme Metito, Valid Madvar, potvrdio da je “Zrenjanin prvi grad u Evropi u kojem će ova kompanija poslovati”.

Prema analizi Zrenjaninskog socijalnog foruma, odluka o angažovanju ove arapske firme je doneta na višim instancama, van Zrenjanina, i zasniva se na memorandumu o saradnji koji je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo 26. februara 2019. sa firmom „Metito jutilitis“, a na osnovu Sporazuma o saradnji Srbije i UAE potpisanog 17. februara 2013. u Abu Dabiju.

Pre ulaska u ovo privatno-javno partnerstvo u Zrenjaninu nije bilo javne niti stručne rasprave, ni uvida zainteresovane javnosti u planove, niti javnog konkursa za zainteresovane ponuđače usluge prečišćavanja otpadnih voda.

Ubrzo je, u junu 2021. godine, saopšteno da grad Zrenjanin i kompanija Metito intenzivno rade na pripremi tehničke dokumentacije i ishodovanja građevinske dozvole, a očekivanja obe strane su da početak radova na izgradnji centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda bude u novembru te godine.

Predsednik Izvršnog odbora Metito korporacije, Rami Gandur istakao je tom prilikom da je završeno projektantsko rešenje i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, da je obezbeđeno finansiranje i da je u toku proces ishodovanja građevinske dozvole.

Reakcije nevaldinog sektora

Iz nevladinog sektora usledila je reakcija na tu izjavu, u vidu tvrdnje da se obmanjuje javnost u pogledu postojanja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

NVO Građanski preokret iz Zrenjanina je proverio u Gradskoj upravi grada Zrenjanina i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodina da li im je kompanija Metito dostavila Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu najavljenog postrojenja.

“Obe institucije su odgovorile negativno. Takođe, uvidom u Centralnu evidenciju objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola utvrđeno je da kompanija Metito, kao ni njena lokalna ispostava Begej Water nisu započeli ni jednu proceduru ishodovanja građevinske dozvole. Ispostavilo se da je samo kreditor projekta, banka, naručila i sprovela istraživanje o uticaju budućeg prečistača na životnu sredinu i na socio-ekonomske prilike u Zrenjaninu, što nema veze sa zakonskim obavezama investitora u takvo postrojenje”, upozorio je Građanski preokret.

I sa brojnih drugih adresa stizale su opomene da posao prečišćavanja otpadnih voda treba poveriti, u transparentnoj proceduri, proverenom izvođaču, na šta je upozoravao i Zrenjaninski socijalni forum.

Usledila je odluka Gradskog veća Zrenjanina, kada je u oktobru 2021. godine parcela površine 26.857 kvadratnih metara neposrednom pogodbom i bez naknade data u zakup beogradskom preduzeću Begej water radi izgradnje centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Iako najavljeni, radovi na izgradnji postrojenja nisu počeli do kraja prošle godine, bar ne zvanično i po propisima, uz postavljanje informativne table sa informacijama o projektu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari