Oboren još jedan klimatski rekord: Januar 2024. bio najtopliji u istoriji 1Foto: Pixabay/ pixel2013

Nakon što je 2023. godina proglašena najtoplijom godinom u istoriji, januar 2024. bio je najtopliji i osmi uzastopni mesec u kojem su globalne temperature dostigle vrhunske vrednosti svih vremena, pokazuje izveštaj Kopernikusove službe za klimatske promene (Copernicus Climate Change Service).

U januaru je zabeležena globalna prosečna temperatura vazduha od 13,14 stepeni Celzijusovih, što je za 0,12 stepeni više u odnosu na prethodni rekord koji je bio 2020. godine. Prosečna januarska temperatura bila je 1,66 stepeni iznad predindustrijskog nivoa (period od 1850. do 1900. godine).

Kako stoji na sajtu Kopernikusa, u poređenju sa periodom od 1991. do 2020. godine, januarske temperature u Evropi značajno su varirale, sa temperaturama znatno ispod proseka na severu kontinenta i znatno iznad proseka na jugu.

Oboren još jedan klimatski rekord: Januar 2024. bio najtopliji u istoriji 2
Foto: copernicus.eu

Osim Evrope, temperature u januaru su bile znatno iznad proseka i u severozapadnoj Africi, na Bliskom istoku, i u centralnoj Aziji dok su ispod proseka bile u SAD i većem delu istočnog Sibira.

Prema podacima Kopernikusa, prirodni fenomen El Ninjo počeo je da slabi u ekvatorijalnom Pacifiku, ali su temperature površine mora ostale neuobičajno visoke. Prosečna temperatura površine mora dostigla je 20,97 stepeni Celzijusovih, što je rekord za januar. Prethodni rekord bio je za 0,26 stepeni niži u januaru 2016. godine.

„Brzo smanjenje emisija gasova staklene bašte jedini je način da se zasutavi rast globalnih temperatura“, izjavila je Samantha Burgess, zamenica direktora Kopernikusa, ocenjujući da smo doživeli 12 meseci sa temperaturama koje su prelazile 1,5 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskih nivoa.

Što se tiče morskog leda, obim arktičkog morskog leda bio je blizu proseka i najveći za januar od 2009. Međutim, obim antarktičkog morskog leda bio je šesti najmanji za januar, 18 odsto ispod proseka.

Januar 2024. bio je i kišovitiji od proseka u većini Evrope, sa olujama koje su pogodile severozapadnu i jugozapadnu Evropu. Nekoliko regiona izvan Evrope iskusilo je natprosečne padavine.

Svetska meteorološka organizacija (WMO) je već potvrdila da je 2023. bila daleko najtoplija godina u istoriji zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom i zagrevanja El Ninja. Ali će, kako je najavila, konačni izveštaj o stanju globalne klime za 2023. godinu objaviti na Svetski meteorološki dan 23. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari