Evropska komisija objavila preporuke kako da se postigne klimatska neutralnost do 2050. 1Foto: Pixabay/Distel2610

Evropska komisija objavila je preporuke kako bi Evropska unija bila klimatski neutralna do 2050. godine. Preporučuje smanjenje emisija gasova staklene bašte za 90 odsto do 2040. godine, u poređenju sa nivoom iz 1990.

Da bi se to postiglo potrebno je sprovesti nekoliko mera. Kao prvo EK navodi da je potrebno u potpunosti implementirati postojeće zakone Evropske unije za smanjenje emisija za najmanje 55 odsto do 2030. godine.

Dekarbonizacija industrije, druga je potrebna akcija, pri tome to treba učiniti oslanjajući se na postojeće snage kao što su energija vetra ili hidroenergija. Kako bi se ovo pospešilo, Komisija je predložila nove mere za upravljanje emisijama ugljenika od strane industrije u Evropskoj uniji, što će dovesti do ulaganja u tehnologije koje mogu da hvataju i skladište ugljenik i ponovo ga koriste.

Treća preporuka predstavlja povećanje domaće proizvodnje u sektorima rasta kao što su baterije, električna vozila, toplotne pumpe, solarne ćelije i drugi.

Ističu da je potrebno zadržati pravičnost, solidarnost i socijalne politike, pomažući ugroženim građanima, regionima, preduzećima i radnicima kroz alate kao što su Fond za socijalnu klimu i Fond za pravednu tranziciju.

Evropska komisija smatra da je potrebno imati otvoren dijalog sa svim zainteresovanim stranama, uključujući poljoprivrednike, preduzeća, socijalne partnere i građane.

Na grafikonu je detaljan prikaz projektovanih trendova u emisiji gasova staklene bašte u različitim industrijama u periodu od 35 godina.

Evropska komisija objavila preporuke kako da se postigne klimatska neutralnost do 2050. 2
Foto: ec.europa.eu

„Klimatske promene su u poslednjih pet godina prouzrokovale ekonomsku štetu od oko 170 milijardi evra. Troškovi i uticaji koje proizvodi na ljude su sve veći i vidljiviji. Zbog toga je potrebno da se otpornost Evrope na buduće krize pojača odmah, što podrazumeva i manju zavisnost od uvoza fosilnih goriva“, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Kako se dodaje, postavljeni ciljevi uključuju pomoć evropskoj industriji, investitorima, građanima i vladama da donesu odluke u ovoj deceniji koje će održati Evropsku uniju na putu da ispuni svoj cilj klimatske neutralnosti 2050. godine.

Predstoje razgovari sa Evropskim parlamentom i državama članicama, a naredna Komisija će na osnovu toga izneti zakonske predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari