Stotine lokalnih organizacija reklo "ne" evropskom zakonu o kritičnim sirovinama 1foto: Natalija Jakovljević

Više od 130 organizacija i preko 100 stručnjaka i akademika iz 30 zemalja poslalo je otvoreno pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen zahtevajući povlačenje Zakona o kritičnim sirovinama EU (CRMA), nakon što je za nekoliko dana javnu peticiju potpisalo 60.000 ljudi.

Kako je saopštila Bojana Novaković iz pokreta „Marš sa Drine“ potpisnici odbacuju predloženi zakon zbog nepoštovanja ekoloških i ljudskih prava, prihvatanja „socijalnog inženjeringa“ i hitnosti smanjenja potražnje, a ako bude usvojen, zakon će ubrzati procedure izdavanja dozvola, razvodniti zakone o životnoj sredini i postaviti prostor za ubrizgavanje milijardi evra u društveno i ekološki neodgovorne rudarske korporacije.

„Evropski parlament i Komisija su ovim zakonom imali priliku da izađu u susret lokalnim zajednicama i rezultat je neuspešan i krajnje uvredljiv“, kaže Bojana Novaković i dodaje da su aktivisti umorni od molbi i pregovora.

„EU nas je izneverila, tako da ovim pismom šaljemo jasnu poruku – povucite zakon ili ćete nas videti na ulicama i na sudu“, navela je Novaković u saopštenju“.

Kako je ocenjeno u pismu, kreatori politike EU nisu uspeli da vide dalje od briselskog „mehura“, zanemarujući potencijalno katastrofalne posledice novog rudarskog buma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari