"Tužilaštvo je krpa kojom vlasti brišu svoja zlodela": Održan 13. protest "Srbija protiv nasilja" (FOTO; VIDEO) 1Foto: Marko Čonjagić/Danas

Protest „Srbija protiv nasilja“ održan je 13. put u Beogradu. Građani su se okupili kod Skupštine Srbije, a protest se završio kod Republičkog javnog tužilaštva.

Ispred Tužilaštva okupljenima se obratila pravnica Sofija Mandić, a osim nje, i studenti kao i predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“, ostavili su poruku ispred ove institucije.

„I dalje nema policije da nas čuva, čuvamo se sami. Nije slučajno što smo ispred Tužilaštva. Organizovano nasilje postaće kada Tužilaštvo postane nezavisno. Danas je ono tek krpa kojom vlasti brišu svoja zlodela – od Jovanjice do masovnih ubistava žena i dece. Kada bi Tužilaštvo radilo svoj posao, naši životi bi izgledali drugačije. Ono može da pokrene postupke protiv medija koji propagirju nasilje, protiv najvećih funkcionera…. Na kraju, moglo bi da predloži zabranu pojedinih političkih organizacija koji svakodnevno krše Ustav u ovoj zemlji“, kazala je Mandić.

"Tužilaštvo je krpa kojom vlasti brišu svoja zlodela": Održan 13. protest "Srbija protiv nasilja" (FOTO; VIDEO) 2
Foto: Marko Čonjagić/Danas

Ona se osvrnula i na to šta radi Zagorka Donovac na sednici Visokog saveta tužilaca.

„Tog dana sam bila u sali i videla sam kako je odmahnula da rasprava mora da se završi. Pritom je nosila naočare za sunce, jer ne sme da nas pogleda u oči“, istakla je Mandić.

"Tužilaštvo je krpa kojom vlasti brišu svoja zlodela": Održan 13. protest "Srbija protiv nasilja" (FOTO; VIDEO) 3
Foto: Marko Čonjagić/Danas

Organizatori protesta su ranije naveli da je deo javnosti revoltiran što se republički javni tužitelac Zagorka Dolovac godinama nije oglašavala o ključnim aferama koje su potresale vlast Aleksandra Vučića.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da će u septembru krenuti druga faza protesta protiv nasilja i da će u toj fazi među govornicima biti i političari.

„Govorićemo i na protestima sigurno, nema dileme, kada uđemo u tu novu fazu otvoriće se i političke teme“, rekao je Aleksić za N1 tokom protesta u Beogradu.

On je kazao da se to „nameće kao logično“, kako je rekao, posebno uzevši u obzir da je vođena kampamnja protiv anketnog odbora i kako se targetiraju mediji i opozicioni političari u spotovima.

Zoran Lutovac, predsednik DS, komentarišući masovnost protesta, kazao je za Danas da je važno da postoji energija kod ljudi – bez obzira gde se oni nalazili, u Beogradu ili na odmoru.

„Važno je postoji odlučnost i istrajnost da ono što se traži, a to je da Srbija bude bez nasilja. Svakako će krajem avgusta, početkom septembra biti mnogo veći broj ljudi, a tada će se razmišljati o novim modalitetima delovanja koji uključuju nešto drastičnije oblike delovanja koje danas imamo“, kaže Lutovac, dodajući da će sve zavisiti da li će vlasti i dalje ignorisati šta se traži od njih, a traži se da se ponašaju u skladu sa Ustavom i zakonom.

Istovremeno, protesti se održavaju i u Kraljevu, 12. put zaredom.

Kolona je od Skupštine krenula u šetnju Ulicom Kneza Miloša do Nemanjine, gde je Tužilaštvo, kako bi se izrazilo nezadovoljstvo njegovim radom.

Među zahtevima protesta koji su istaknuti nakon njegovog prvog održavanja u maju, posle dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je stradalo 20 osoba, su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari