AFP o sastanku Vučića i Makrona: Budućnost Srbije je u EU i nigde drugde, insistira Makron 1Foto: EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Makron) izjavio je večeras da je budućnost Srbije „unutar Evropske unije (EU) i „nigde drugde“ i pozvao Kosovo i Beograd da „idu dalje“ na putu normalizacije.

„Srbija ne sme da sumnja, bez obzira na rane nedavne prošlosti, da je njena budućnost u EU i nigde drugde“, rekao je Makron u zajedničkoj izjavi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kojeg je primio u Jelisejskoj palati.

Nikakve stvari ne bi trebalo da „nas navedu da sumnjamo u taj put“, insistirao je Makron.

Frans pres podseća da je Srbija, koja pregovara o pristupanju EU, osudila invaziju Rusije na Ukrajinu, ali odbija da se pridruži sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi i održava privilegovane odnose sa tom zemljom.

„Važno je da Srbija nastavi da taj svoj izbor (ka EU) ostvaruje, posebno kroz veće usklađivanje sa našim spoljnopolitičkim odlukama“, rekao je Makron.

„Taj izbor takođe mora biti ojačan nastavkom i ubrzanjem reformi koje se odnose na jačanje vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i medijskog pluralizma“, dodao je francuski predsednik.

Posle krvavog rata sa 13.000 mrtvih, zatim proglašenja nezavisnosti Kosova, Priština i Beograd su se 2011. godine uključile u dijalog pod okriljem EU, koji ima za cilj normalizaciju njihovih odnosa.

Međutim, tenzije su i dalje brojne između dve strane. U septembru 2023. su „teško naoružani pripadnici srpskog paravojnog komandosa ubili kosovskog policajca, a zatim su se povukli u manastir u selu Banjska na severu Kosova“.

Makron je pozvao da se „odgovorni za napad na Banjsku privedu pravdi i da odgovaraju“ i da se „učini sve da se takva tragedija ne ponovi”.

Francuski predsednik je obećao da će „pratiti kako se poštuju obaveze koje su preuzele vlasti u Prištini“ u smislu „brzog organizovanja izbora na severu Kosova novih gradonačelnika sa istinskim demokratskim legitimitetom“.

„Moramo da prevaziđemo tenzije koje su nastale odlukama koje je Kosovo nedavno donelo o finansijskim transferima“, dodao je on, govoreći o zabrani komercijalnih transakcija u srpskim dinarima, koja se do sada tolerisala u područjima gde je stanovništvo pretežno srpsko na Kosovu.

Francuska agencija je dodala da je predsednik Srbije osporio deo izjave Makrona da su obe strane (Beograd i Priština) učinile nešto u sklopu dijaloga.

Vučić je ocenio suprotno da „jedan od dva tabora nije uradio ništa“, aludirajući na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari