AKPA: Referendum onemogućio reizbor sudija i tužilaca "na probnom radu" 1Foto: J. Patarčić

Referndum o ustavnim promenama je istorijski događaj za pravosuđe i Srbiju, ocenio je Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA), uz ocenu da su građani prvi put neposredno izjasnili o predloženim promenama koje će odmah sprečiti reizbor više stotina sudija i tužilaca „na probnom mandatu“.

Kako je navedeno u saopštenju, AKPA pozdravlja odluku građana Srbije koji su se na referendumu odlučili da potvrde Akt o promeni Ustava: „U pitanju je istorijski trenutak u razvoju naše demokratije, jer je prvi put uređenje pravosuđa bila tema neposrednog izjašnjavanja građana.“

Prema njihovom mišljenju, neke od pozitivnih posledica izjašnjavanja će biti uočljive odmah: „Odluka će onemogućiti sprovođenje reizbora više stotina sudija i tužilaca koji trenutno obavljaju funkcije na probnom mandatu i oni će odmah po proglašenju Akta o promeni Ustava stupiti na stalne funkcije.“

Dalji efekti, dodaje se, ustavnih izmena sačekaće donošenje pravosudnih zakona koji će konkretizovati ustavna rešenja načina izbora sudija i tužilaca.

Takođe i ulogu Pravosudne akademije, potom pitanje pred kojim organom će sudije i tužioci polagati zakletvu, da li će postojati jasne garancije materijalnog statusa kako za vreme vršenja pravosudne funkcije, tako i nakon njenog prestanka u toku penzije, itd.

2Sve te promene moraju ići za time da obezbede nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca, kao i da podstaknu pozitivnu selekciju, kako bi pravosuđe bilo aktraktivno za najbolje pravnike u našoj državi. Tek ukliko to postignemo moći ćemo da govorimo o uspehu višedecenijske reforme2, navedeno je u saopštenju.

Alumni klub, koji je strukovno udruženje sudija, tužilaca i polaznika Pravosudne akademije, naglašava kako je referndumskim izjašnjavanjem okončan dugogodišnji proces u koji je uložena velika energija i u kome su se predstavila različita gledišta i predlagala brojna rešenja i od takavog otvoren dijaloga je pravosuđe imalo koristi.

Grašani Srbije su na jučerašnjem referendumu većinom glasova izašlih potvrdili predloženi Akt o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Po potvrđivanju rezultata refernduma, Skupština Srbije treba da usloji Ustavni zakon kojim će promene i zvanično stupiti na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari