Albahari (PSG): Novi izveštaj Evropske komisije dokaz potpunog nerada SNS 1foto FoNet Aleksandar Barda

Član predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Natan Albahari ocenio je danas da se novi godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji može okarakterisati kao „dokaz potpunog nerada i odbijanja vlasti Srpske napredne stranke (SNS) da izvrši bilo kakve reforme“ koje bi Srbiju dovele bliže članstvu u EU.

„Bez obzira na diplomatski rečnik kojim su nam ovo saopštili iz Evropske unije, više je nego jasno da je zaključak izveštaja takav, da sem nekoliko kozmetičkih promena, nije došlo do suštinskog progresa“, naveo je Albahari u saopštenju.

Ocenio je i da to što u prethodne dve godine nije otvoreno nijedno pristupno poglavlje predstavlja dodatni pokazatelj „njihove nekompetentnosti“.

„Ili ako želimo da budemo potpuno otvoreni, neiskrene posvećenosti neophodnim reformama. SNS se samo deklarativno zalaže za članstvo u EU, ali je jasno da u ključnim oblastima vladavine prava i slobode medija nema i neće biti napretka“, dodao je Albahari.

Srbija je registrovala izvestan nivo pripremljenosti za članstvo u EU u proteklih godinu dana u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala dok u ekonomiji beleži dobar nivo a tempo pregovora i dalje će zavisiti od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

U izveštaju se navodi i da Srbija nije ostvarila napredak u usklađivanju spoljne i bezbednosne politike s Evropskom unijom, nastavila je da održava kontakte na visokom nivou s Rusijom, Kinom i Iranom, a nije napredovala ni u pogledu borbe protiv stranog mešanja i dezinformacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari