Albahari (PSG): Zabrana uvoza nafte prva direktna posledica neusklađenosti spoljne politike sa EU 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Odluka EU da ne dozvoli izuzeće Srbiji od zabrane uvoza ruske nafte, biće prva koja ima direktne posledice po Srbiju i rezultat je toga što su njene vlasti odbile da se priključe bilo kojem paketu sankcija prootiv Rusije i što je Srbija ostala po strani tokom celog rata u Ukrajini – izjavio je danas poslanik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Natan Albahari.

Albahari je u pisanoj izjavi rekao da „Evropa neće dozvoliti da Srbija bude zemlja koja ima sve benefite od trgovine i razmene sa Rusijom, a da istovremeno troši evropski novac i bude kandidat za članstvo“.

Po njegovim rečima, novi paket sankcija Rusiji, koji je usvojila Evropska unija kao odgovor na nezakonito organizovane referendume i pripajanje ukrajinskih teritorija Rusiji, ne bi trebalo da bude iznenadjenje, jer je „EU bila vrlo jasna da će preduzeti nove korake protiv Rusije sa svakim novim korakom u agresiji na Ukrajinu“.

„U strahu da bi Srbija mogla da izgubi pristup povlasticama kod uvoza ruske nafte i gasa, vlada Srpske napredne stranke (SNS) je odbila da primeni sankcije, čime je drastično umanjila stopu uskladjenosti svoje spoljne politike i time narušila odnose i ugled kod većine članica EU“, ukazao je Albahari.

Dodao je da „pored neuskladjivanja spoljne politike, Srbija više nema uticaja ni relevantnih zastupnika u Evropi zbog demokratskog nazadovanja, kontrole medija, bujanja korupcije i kriminala, kao i neprihvatljive retorike nekih ministara poput Aleksandra Vulina“.

„Prigovaranje da zemlje poput Madjarske imaju izuzeća od uvoza nafte, jednostavno nije tačno i ponovo pokazuje nesposobnost SNS-a da razume evropsku diplomatiju i donošenje odluka. Mađarska je, uz svu retoriku i Orbanovo prijateljstvo s Putinom, sprovela sve pakete sankcija i potpuno je uskladjena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, čime je sebi omogućila da dobije povlastice“, rekao je Albahari.

On je rekao da „diplomatski krugovi potvrdjuju“ da bi bilo „više razumevanja za poziciju Srbije i postojala bi mogućnost da Srbija dobije neke izuzetke kod uvoza ključnih energenata iz Rusije“, da je Vlada Srbije bila posvećena procesu evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari