Albanijan post objavio interni dokument: Kurti daje instrukcije partiji - širite glasine, kada dobijemo moć da uprljamo ruke i zadržimo vanredno stanje 1Aljbin Kurti Foto: Twitter/@albinkurti

Stavove Pokreta Samoopredeljenje u određenim trenucima i sredinama treba distribuirati kao glasine, jer su glasine i izvor informacija, stoji u internom dokumentu Pokreta Samoopredeljenje, koji je 2017. godine sastavio Aljbin Kurti i prosledio ga članovima. stranka, objašnjavajući kako vlast treba dobiti i održati, objavio je Albanijan post.

Kako se navodi, u dokumentu koji broji 52 stranice, Kurti poručuje članovima svoje stranke da je oko 40 odsto stanovnika Kosova funkcionalno nepismeno, pa bi ih trebalo hraniti glasinama.

„Glasine su izvor (dez)informacija“, piše Kurti, stoga „ne potcenjujte moć glasina“.

Kako dodaje, one se razvijaju u populaciji poput naše, u kojoj je funkcionalna nepismenost (gde građani znaju slova, ali prave mnogo grešaka u pravopisu i gramatici) zahvatila blizu 40 odsto stanovništva.

To se navovi na 19. strani teksta u rubrici „Komunikacija je organizacija“, prenosi Albanijan post.

Pošto je po Kurtiju polovina građana nepismena, onda bi Samoopredeljenje trebalo da se koncentriše na širenje glasina.

„Pojedine naše stavove u posebnim sredinama i vremenima treba širiti upravo tako: odnosno kao glasine“, navodi se u tekstu.

Kurti svojim partijskim članovima objašnjava i da činjenice nisu mnogo važne, jer se „misli ljudi više vode njihovim ciljevima i namerama nego činjenicama van njih“.

U drugom delu teksta Kurti traži od članova Samoopredeljenja da budu vrlo jasni da kada dođu na vlast moraju da uprljaju ruke, jer će u suprotnom izgubiti vlast.

Stoga, u sektoru „Strategija je princip“, objašnjava da „moralna čistota aktiviste Pokreta nije cilj već sredstvo“.

Dakle, piše Kurti, „čistoća je vrednost u svetlu cilja koji imamo, a ne vrednost sama po sebi”.

On u svom planu ističe da svi unutar stranke moraju „da jasno stave do znanja da kad god preuzmemo vlast moramo imati čistu savest, ali da ćemo biti u nevolji ako ne uprljamo ruke”.

Za Kurta princip sam po sebi nije od velike važnosti, već uzima važnost samo kao sredstvo za ostvarenje konačnog cilja, a to je moć.

„Mi volimo principe ne zato što su principi, već zato što verujemo da nas vode ka našim ciljevima“, kaže on.

Jedan od najvažnijih delova dokumenta je kada Kurti piše kako Pokret Samoopredeljenje može da dođe na vlast samo u okviru vanrednog stanja na Kosovu, pa čak i da zadrži vlast kroz vanredno stanje.

Logika aktuelnog premijera je bila da Vetevendosje mora da radi na stvaranju ove situacije da bi došao na vlast.

„Nećemo moći da preuzmemo vlast bez vanrednog stanja, a možda čak i da je zadržimo bez vanrednog stanja neko vreme“, kaže Kurti na 45. strani dokumenta, u odeljku pod naslovom „Pobeda je revolucionarna“.

U dokumentu Kurti takođe predlaže da Vetevendosje ima ilegalnu vrstu operativnog sektora i da kroz njega iznenadi političkog protivnika.

„Pokret koji ima za cilj radikalne promene, da pobedi, mora da iznenadi. Što znači da je potrebno potcenjivanje nekog njegovog aspekta od strane režima na snazi. Bez nezakonitosti, nema iznenađenja. Bez iznenađenja nema revolucije“, objašnjava Kurti članovima partije.

On predlaže članovima da o revoluciji razgovaraju sa građanima, ali ne javno, jer ih to plaši kao reč. Kurt smatra da to treba učiniti ne na samom početku razgovora, već nešto kasnije.

„Sa građanima, privatno, moramo razgovarati o revoluciji i upotrebi ove reči, mada ne na početku razgovora“, piše Kurti u dokumentu.

Taj čovek koji „neće revoluciju, neka ide na more na odmor“, jedan je od Kurtovih prekora za svakoga ko ne radi za revoluciju.

„Ko neće revoluciju, neće rad“, piše u tekstu.

Kurti takođe predlaže članovima njegove stranke da ponekad ukore građane, ali to rade sa „ljubavlju“.

„Građani treba da ih bar ukore s ljubavlju. Na primer kada nam se žale na nedostatak nade, treba da ih pitamo kako su hrabri!“, navodi primer aktuelni premijer Kosova.

U dokumentu je takođe predloženo da članovi u različitim centrima Kosova nauče sve o regionima iz kojih dolaze.

U delu teksta pod naslovom „Sve je poenta“, Kurti traži od svojih članova da detaljno skeniraju uslove u svojim opštinama, razumejući sve o svakoj, od „srednjoškolskih profesora“ do „studenta 11. i 12.“ odeljenja, do „konobara“, „prodavca benzinskih pumpi“, „prodavaca peći“, „berberi“, „smećara“ i u svakom sektoru drugi.

Ovaj dokument koji je tada predložen kao plan političke organizacije izazvao je i prve podele u Pokretu Samoopredeljenje.

Kako će se kasnije razumeti, deo Predsedništva se protivio tom svetu, uključujući i aktuelnog predsednika parlamenta Samoopredeljenja, Glauka Konjufca.

Uprkos opoziciji, Kurti je svojom moći unutar stranke gurnuo napred i oni koji su bili nezadovoljni planom bi onda potpuno napustili Pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari