Aleksandrovac: SNS ne ume da bude konstruktivna opozicija 1Foto: Z. Nikolić

Skupština opštine Aleksandovac je usvojila Budžet opštine za 2019. godinu i time nastavila praksu da ovaj važan dokument usvaja među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Aleksandrovac je i još po nečemu specifičan, spada u onu manju grupu lokalnih samouprava u Srbiji u kojima Srpska napredna stranka ne vrši vlast. Ovde je, podsećanja radi, preko jedne decenije na vlasti „Pokreta za Župu – dr. Jugoslav Stajkovac“ koji u lokalnom parlamentu ima ubedljivu većinu od 32 odbornika od ukupno 59 koliko broji Skupština opštine.

Ako je budžet jedne lokalne samouprave odgledalo lokalne politike i načina upravljanja tom zajednicom onda, povodom usvajanja Budžeta za 2019. godinu u opštini Aleksandrovac, ne možemo a da ne konstatujemo kontinuitet u vođenju politike od strane vladajuće većine i njenog lidera doktora agro-ekonomije Jugoslava Stajkovca.

To znači nastavak politike ulaganja u komunalnu infrastrukturu pre svega u lokalne i nekategorisane puteve po čemu je Aleksandrovac prepoznatljiva lokalna samouprava koja godinama unazad izdvaja blizu 30 odsto ukupnih budžetskih sredstva za ove namene.

Ishod takve višegodišnje prakse je novoizgrađena mreža lokalnih i nekategorisanih puteva koja premašuje 160 kilometara što je impresivan podatak ako se ima u vidu da je ukupna površina opštine samo 387 kilometara kvadratnih i da na njoj, prema rezultatima popisa iz 2011. godine živi 26.522 stanovnika od kojih 77 odsto živi u 54 naseljena mesta van sedišta opštine.

Zato je ulaganje u lokalne puteve u sredinama poput Aleksandrovca sudbinsko pitanje za opstanak seoskog stanovništva.

Aleksandrovac, kao nažalost i većina opština u Srbiji, muku muči sa negativnim demografskim trendovima koji se ogledaju što u smanjivanju i starenju ukupne populacije, što u njenoj koncentraciji uz i pored regionalnioh puteva i lokalnih asfaltiranih puteva.

Kontinuitet vođene politike potvrđuje planiranje čak 409.209.000 dinara, odnosno 44,15% za održavanje saobraćajne infrastrukture, upravljanje i snabdevanje vodom za piće i sprovođenje drugih aktivnosti iz prostornog i urbanističkog plana, u odnosu na ukupno usvojeni budžet Aleksandrovca za 2019. godinu u iznosu od 957,523,400.00.

U izjavi datoj našem listu povodm usvajanja Budžeta opštine za 2019. godinu dr. Jugoslav Stajkovac je posebno naglasio, njemu neshvatljvo, glasanje protiv ovakvog budžeta od strane odbornika Srpske napredne stranke kojih je inače 13 u lokalnom parlamentu, ali i 4 odbornika iz odborničke grupe Demokratska stranka Srbije – Dveri – dr. Ljubiša Pantić.

„Možda će zvučati grubo ako taj čin ocenim kao destruktivan u odnosu na potrebe naših građana i mogućnosti lokalne smaouprave, ali drugačije ga ne mogu okarakterisati. Jer, odbornici SNS u Skupštini opštine Aleksandrovac nastavljaju staru praksu ne uključivanja u javnu raspravu o ovom dokumentu, ne davanje amandmana na predložena rešenja i upornog glasanja protiv bez ikakve date argumentacije. Izgleda da ne umeju da budu konstruktivna opozicija u onim sredinama gde nisu dobili većinu na izborima“, zaključio je dr Jugoslav Stajkovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari