Aleksić o Anketnom odboru: Poštovaćemo stav roditelja, ali ostajemo bez odgovora da li sistem zaista nije zakazao 1Printskrin RTS

Zahtev roditelja nastradale dece će se svakako poštovati, kaže za Danas Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke , povodom odluke da se ukine Anketni odbor na zahtev roditelja, žrtava u školi Vladislav Ribnkar.

Cilj Anketnog odbora, prema Aleskićevim rečima, bio je da se sazna koje su, eventualno, društvene okolnosti dovele do masakra u školi, a zatim i u selima kod Mladenovca.

„Više puta je naglašavano da se radom Odbora ne bi ugrožavali tužilački i budući sudski procesi. Odbor je trebalo da nam odgovori na pitanja da li je bezbedno da se deca vrate u škole u septembru. Mi i dalje to ne znamo. Pošto je vlast posle masakra u Ribnikaru govorila da sistem nije zakazao, a onda ih je odmah demantovao novi masakr“, navodi sagovornik Danasa.

Obustavom Odbora, kako kaže, na brojna pitanja, nažalost, nećemo dobiti odgovore kroz institucije.

„A odgovori na ta pitanja su, duboko verujem, važna i za porodice ubijene dece, mladih i školskog čuvara, ali i za svakog roditelja koji od septembra treba dete, opet svako jutro iznova, da prati u školu. Da se situacija u društvu nije se rešila samo time što su osumnjičeni za masakre uhvaćeni posle zločina, govori i činjenica da su protiv 82 učenika starijih od 14 godina podnete krivične prijave za ugrožavanje sigurnosti i širenje panike i nereda preko društvenih mreža, u periodu od 3. maja do 7. jula, kako je saopstio MUP-u Srbije“, ističe Miroslav Aleksić.

Anketni odbor je, prema njegovim rečima, trebalo da bude i jedna vrsta garancije da će se istina o tome ko snosi, eventualnu, društvenu i političku odgovornost za masakre saznati.

„Nažalost, iskustvo je pokazalo da Sud nije uvek mesto gde roditelji nastradale dece mogu da dožive pravdu. Setimo se samo pogibije Milomira Milivojevića u namenskoj industriji u Lucanima. Ista vlast koja je sada sve učinila da do Anketnog odbora ne dodje, ćutala je kada se zviždalo roditeljima nastradalog mladića ispred Suda“, poručuje šef poslaničke grupe Narodne stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari