Aleksić: Vlada Srbije crne izveštaje o korupciji pretvara u ružičaste vesti 1Miroslav Aleksić Foto: Narodna stranka

Srbija se sve češće nalazi na crnim listama svetskih organizacija, a građani se preko medija ubeđuju da je crno zapravo ružičasto, izjavio je Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik Narodne stranke.

„Takav način vođenja kampanje, umesto države će ostaviti posledice ne samo na ljude koji danas žive u Srbiji, već i na buduće generacije”, izjavio je Miroslav Aleksić, dodaje se u saopštenju.
Aleksić je podsetio da je protiv Srbije, zbog  nezadovoljavajuće primene preporuka za sprečavanje korupcije, Savet Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO)  pokrenuo postupak  i da sutra ističe rok da se ovom telu preda izveštaj o trenutnom stanju.

“Skandalozno je da, dan pred istek roka, premijerka Brnabić kaže da ona veruje de će izveštaj biti predat, a ne da će on biti predat”, kazao je prvi potrpredsednik Narodne stranke.

Aleksić ocenjuje i da je „očigledno da za premijerku Anu Brnabić veći značaj od rada na smanjenju korupcije u Srbiji i pisanju izveštaja imaju poseta Egzit-u, rođendanu Srpske napredne stranke i drugim manifestacijama ružičaste koalicije“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

On je premijerku Anu Brnabić podsetio da je u maju ove godine ocenjeno da je Srbija nazadovala u borbi protiv korupcije i postavio pitanje šta je „koordinaciono telo Vlade Srbije“ koje je zaduženo za pripremu odgovora GREKO radilo prethodnih pet meseci, ako danas nemaju spreman izveštaj.

Hoće li neko odgovarati što se sa kasni sa  primenom preporuka i što je protiv Srbije pokrenut postupak, ili će izostankom reakcije Vlada Srbije ponovo pokazati da je njena borba protiv korupcije lažna”, postavio je pitanje Aleksić i podsetio da je Srbija osim ”na crnoj listi” po oceni GRECO, na takvoj listi  i po oceni Međudržavnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF).

Prvi potpredsednik Narodne stranke ukazao je i da je jedna od preporuka GRECO unapređenje transparentnosti parlamentarnog procesa i usvajanje Zakona o lobiranju

“GRECO upozorava da korupcija u Srbiji raste, a mi se šest dana bavimo sporazumima o zaštiti slepih miševa, žutokljunih morskih gnjuraca  i barskih kokica, da bi tek danas na dnevnom redu imali Zakon o lobiranju“, rekao je Aleksić i dodao da  ljudi koji danas upravljaju Srbijom i koji su plaćeni da vode državu „od države i od parlamenta prave cirkus”, dodao je Aleksić.

On je podsetio i da je Vlada Srbije  od 2015. godine do danas politički postavila 917 “raznoraznih v.d. direktora u javnim preduzećima po Srbiji” i dodao da to jasno govori o  „lažnoj borbi protiv korupcije i deklarativnom zalaganju režima za transparentnost”.

„Takvo stanje u državi je razlog zbog koga se, u najnovijem istraživanju, petina stanovnika Srbije izjasnila da želi da napusti svoju zemlju“, zaključio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari