Alimpić: U Srbiji sve zavisi od volje Vučića 1Zoran Alimpić Foto: N1

U Srbiji imamo autokratski sistem u kojem sve zavisi od volje jednog čoveka, a obimnost preporuka stručnog tima protesta „Jedan od pet miliona“ pokazuju na koliko mesta je sistem urušen, rečeno je večeras u debati o tim preporukama, koja je održana u Ustanovi kulture Stari Grad.

Član Demokratske stranke Zoran Alimpić ukazao je da u Srbiji sve zavisi od volje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ne pita se šta misle vlada, skupština, institucije, već šta on misli. To je groteska, jer on odlučuje o najsitnijim detaljima izvršne vlasti. On je odlučio i tri puta promenio gde će biti spomenik Stefanu Nemanji i da li će gondola biti na jednoj ili tri žice, ilustrovao je Alimpić.

Da li će biti malo više slobode na televiziji i da li će biti duplih biračkih spiskova, zavisi isključivo od njegove procene svog rejtinga, istakao je Alimpić. Alimpić je uveren da će Vučić prihvatiti predloge stručnog tima pred same izbore koje će opozicija bojkotovati, jer on to tako radi.

Profesorka Fakulteta političkih nauka i članica stručnog tima protesta Snježana Milivojević ocenila je da bi ispunjenje prve preporuke bio ključ za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, a to je da predsednik države ne bude kišobran za njegovu stranku na izborima.

Nije stvar samo u Vučiću, bilo je i ranije slučajeva, ali poštovanjem te preporuke onemogućilo bi se srastanje partije i države i korišćenje javnih resursa u kampanji, odnosno uzurpiranje ovlašćenja, smatra ona.

Milivojević je ukazala da je za sedam godina sistem u Srbiji na nebrojeno mnogo načina urušen, iako se mislilo da je 2000. godine smenjen jedan autokrata.

Komentarišući izveštaj Fridom hausa o slobodi medija i poređenjem mađarskog premijera Viktora Orbana i Vučića, Milivojević je ukazala na razlike.

Srpska napredna stranka je došla na vlast 2012. godine, a 2014. godine je donet set medijskih zakona koji se ne primenjuje, rekla je ona, dok je Orban od početka svoje vlasti uveo kontrolu medija.

Član stručnog tima i docent na FPN Dušan Vučićević rekao je da, prema najavi Vučića, do redovnih izbora ima devet meseci i da bi već narednih nedelja trebalo da se otvori dijalog ako se žele ispuniti preporuke stručnog tima.

Vučićević smatra da bi jedno od rešenja za fer i demokratske izbore bilo to da nosilac liste ne sme biti niko ko nije na listi. Na primedbe da je i ranije bilo kao sada, da je i Boris Tadić obavljao i funkciju predsednika stranke i države, Vučićević je rekao da se ne sme voditi time da su i oni prethodni radili isto, ako se želi promena.

Često govorim da je i drugi mandat Borisa Tadića imao neke mehanizme slične vlasti Slobodana Miloševića, rekao je Vučićević.

Prema njegovim rečima, ako se želi neka promena odmah bi trebalo smeniti ministra kulture, državnog sekretara u tom ministarstvu i REM, ali to je najmanje realno.

Time bi se omogućilo olobaрanje komunikacija i da javnost bude istinito i pravovremeno obaveštena, rekao je Vučićević i naveo da su u preporukama ostavljeni i rokovi za njihovo ispunjenje.

To nije posao za nas, mi smo se dogovorili da u pregovorima ne učestvujemo, istakao je on. Vučićević je rekao da dosta toga danas liči na situaciju iz devedesetih, samo bez rata i sankcija.

To je još veжi problem, jer uz relativno pogodne međunarodne okolnosti imamo problem sa funkcionisanjem institucija. Čak su neke institucije, poput zdravstva, bolje funkcionisale devedesetih nego danas, ocenio je Vučićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari