Premijer Kosova podnosi izveštaj o nacrtu ZSO: Opozicija lepila plakate sa slikama Kurtija gde je predstavljen kao klovn 1Foto: Print screen Kosovo online

Današnju sednicu kosovskog parlamenta obeležio je performans opozicijie u i ispred Skupštine Kosova.

Opozicija je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, koji je predstavljao izveštaj o razgovorima Beograda i Prištine u Briselu i nacrtu Zajednice srpskih opština, i ministrima delila karanfile i slike gde je kosovski premijer predstavljen kao klovn.

Kako prenosi Kosovo online, predstavnici opozicije su takođe lepili plakate sa natpisom „Zajednica“, aludirajući tako da je Kurti nakon sastanka sa „velikom petorkom“ prihvatio da se formira ZSO.

A pred početak sednice, Socijaldemokratska partija održala je simboličnu akciju ispred Skupštine Kosova, koja se odnosi na prihvatanje plana o formiranju ZSO, preneo je Kosovo online pisanje Ekonomije online.

Premijer Kosova podnosi izveštaj o nacrtu ZSO: Opozicija lepila plakate sa slikama Kurtija gde je predstavljen kao klovn 2
Foto: Print screen Kosovco online

Aktivisti ove stranke postavili su ispred ulaza u Skupštinu transparent sa natpisom „Režimska Zajednica“, a na podelili su i „ordenje za poslanike Samoopredeljenja u znak zahvalnosti za obavljeni posao u osnivanju Udruženja“.

Poslanik Samoopredeljenja Enver Dugoli odbio je da ga aktivisti SDP odlikuju medaljom „Zastupnik Zajednice“, usled čega je došlo do manjeg incidenta, jer su ga aktivisti SDP stranke jurili da mu daju medalju.

Poslanik Samoopredeljenja Armend Muja za razliku od stranačkog kolege Dugolija, nije odbio da mu stavi orden i viđen je kako sa sinom ulazi u Skupštinu.

Kurti je predstavljajući izveštaj rekao da je novi nacrt ZSO, koji je u Beograd i Prištinu donela „velika petoprka“, u skladu sa Ustavom Kosova, ali da još uvek nije prihvaćen, jer nije potpisan, piše Kosovo online prenoseći Gazetu ekspres.

„Nisam još prihvatio. Pošto nema potpisa, nema ni prihvatanja. Nema prihvatanja – nema implementacije. Samo potpis znači prihvatanje”, rekao je Kurti.

On je istakao da se dogovorio sa međunarodnim predstavnicima da konkretne pojedinost iz nacrt ostanu zatvorene za javnost.

„Verujem da bi u budućnosti trebalo i da nacrt bude objavljen kako bi ponudili građanima veću transparentnost. Što se nas tiče nacrt može biti objavljen već danas“, rekao je Kurti.

Premijer Kosova podnosi izveštaj o nacrtu ZSO: Opozicija lepila plakate sa slikama Kurtija gde je predstavljen kao klovn 3
Foto: Print screen Kosovo online

Naveo je da je predloženi dokument transatlantsko jedinstvo, i da je njegov sadržaj na njega ostavio jak utisak.

„Bio sam impresioniran da su visoki zvaničnici zemalja sponzora direktno učestvovali u njegovoj izradi. Jasno su mi stavili do znanja da je izrada urađena pažljivo u skladu sa Ustavom, i u skladu sa zakonima Kosova“, naveo je on.

Konačnu odluku o ustavnosti dokumenta, kaže, daće Ustavni sud.

„Kao premijer i kao političar, želim da dam političku perspektivu na nacrt. Prvo, nacrt po mojoj političkoj oceni prekida neujednačeno nasleđe Kosova koje je cementirano 2013. i 2015. godine. Nacrt ima jasnoću za priznanje Kosova kao nezavisne države, u kojoj će Srbi živeti u skladu sa multietničkim težnjama Ustava. Ovo očigledno nije Zajednica“, ocenio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari