Aljbin Kurti: Nisam dobio ultimatum od međunarodne zajednice, a ponudio sam rešenje 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da nije dobio nikakav ultimatum od međunarodne zajednice u vezi sa situacijom na severu kosova i da se stvari ne mogu rešiti pritiscima ili pominjanjem posledica, prenosi prištinska Koha ditore.

On je rekao da je na sastanku specijalnom izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavu Lajčaku ponudio siguran izlaz iz krize na severu, koju su izazavale nelegalne strukture Srbije.

„Nisam dobio nikakav ultimatum. Sreli smo se i razgovarali i ponudio sam siguran način za stabilan izlazak iz krize na severu Kosova izazvane nelegalnim strukturama… Prva je vladavina prava, imamo desetine NATO vojnika, kosovskih policajaca i novinara koji su bili žrtve neviđene žestine nasilnih ekstremista“, naveo je Kurti u izjavi medijima nakon džudo aktivnosti održane u teretani „Minatori“ u Mitrovici.

On je naveo da ne misli da se te stvari rešavaju pritiscima i pominjanjem posledica, a možda i sankcija najdemokratskijoj i najnaprednijoj državi Zapadnog Balkana.

„Uveren sam da ćemo uspeti da razjasnimo nejasnoće. Imamo izazove i sa jednim i sa drugim. Ali naši bilateralni odnosi sa EU i SAD su odlični, kada američki ili evropski emisar dođe kao posrednik, onda se ovde ne dovode u pitanje Evropa ili Amerika, odnos sa Srbijom je u pitanju“, nastavio je Kurti.

Prema njegovim rečima, to nije ista stvar.

„Kada SAD traže nešto u okviru bilateralnih odnosa, mi ne oklevamo da kažemo da, ali kada američki emisar traži nešto u vezi sa našim odnosima sa Srbijom, onda moramo dobro razmisliti i biti pažljivi, oprezni, ali normalno, uvek treba da budemo konstruktivni i posvećeni“, naveo je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari