Ambasada SAD u Beogradu: Godfri sa zadovoljstvom služi Predsedniku 1Foto: FreeImages/Ranjithd

Ambasada SAD u Beogradu odgovorila je novinarima Danasa na navode o mogućoj smeni ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija pre isteka mandata navodeći da se takve odluke donose u Beloj kući, nakon jasne procedure za izbor novog ambasadora, te da Godfri sa zadovoljstvom služi Predsedniku SAD i ostaje posvećen svojim dužnostima u Beogradu.

Nakon što je Danas objavio nezvanična saznanja iz diplomatskih krugova o mogućoj smeni akutelnog ambasadora SAD u Beograd Entonija Godfrija pre isteka mandata, odnosno dve godine od postavljanja na tu funkciju, ovim povodom oglasila se i Ambasada SAD.

Iz ambasade SAD su odgovorili za Danas da će, ukoliko bude dolazilo do bilo kakve smene, nominacija novog ambasadora doći iz Bele Kuće te da za sada ambasador Godfri ostaje fokusiran na obavljanje svojih dužnosti.

– Svako obaveštenje o imenovanju novog ambasadora upućuje se iz Bele kuće. Ambasador Godfri je na toj poziciji dve godine i sa zadovoljstvom služi Predsedniku. Kada Bela kuća bude imenovala njegovog naslednika, postoji jasan protokol slanja zvanične nominacije Senatu, zakazivanja saslušanja i, nakon rezultata saslušanja, glasanja koje potvrđuje izbor. Ambasador Godfri ostaje fokusiran na svoju dužnost Ambasadora SAD u Beogradu – navodi se u odgovoru na naša pitanja.

Navode o mogućoj smeni američkog diplomate objavili su i drugi mediji, a spekuliše se da su među kandidatima za Godfrijevo mesto Kristofer Hil, stariji diplomata (69), prethodnih decenija vrlo angažovan na Balkanu i u azijskim ratnim žarištima, ili Džes Bejli, koji je bio na mestu ambasadora SAD u Skoplju 2017. godine, u vreme izbijanja afere prisluškivanja srpskih diplomata koja je završena povlačenjem celokupnog osoblja ambasade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari