Ambasadorka Srbije u Velikoj Britaniji obrukala državu i sebe 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

„Ponašanje ambasadorke Srbije u Velikoj Britaniji Aleksandre Joksimović tokom ceremonije u prostorijama Ol Ingland kluba, nakon dodele pehara Vimbldona Novaku Đokoviću, može se jednostavno nazvati diplomatskim skandalom. Ambasadorka nije samo prekršila strogi engleski protokol, već je načinila i najmanje tri diplomatska gafa i time je uspela da obruka državu koju predstavlja, ali i da sebe izblamira i dovede u krajnje neprijatnu situaciju“.

To kaže za naš list jedan od bivših ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji zbog kolegijalnosti sa aktuelnom ambasadorkom nije želeo da mu spominjemo ime. Danas je ostao uskraćen, međutim, za komentar ambasadorke Joksimović, jer ona u toku jučerašnjeg dana nije odgovarala ni na naše poruke, ali i mejlove.

Naime, po završetku finalnog meča na Vimbldonu, Đoković je morao da ispoštuje čitav niz tradicija – fotografisanje sa peharom, konferencija za medije, fotografija pored imena koje je ugravirano na tabli, izlazak na balkon, prelazak preko „mosta“, ali i da prisustvuje tradicionalnom prijemu sa kraljevskom porodicom.

Još dok se Novak peo uz stepenice, u direktnom prenosu se čuo ženski glas koji je na srpskom izgovorio „Novače, čestitam. Čestitam.“

U trenutku kada je šampion Vimbldona počeo razgovor sa jednim članom kraljevske porodice, dama iz prvog reda, a ispostavilo se da je to ambasadorka Srbije u Londonu, sa ispruženom rukom ponovo se obratila Novaku rečima: „Mogu li ja da čestitam? Ja sam ambasadorka Srbije.“

Ruka je ostala da visi u vazduhu, jer je Đoković nastavljao razgovor sa princom Edvardom, vojvodom od Kenta, koji je veliki ljubitelj tenisa, da bi se tek iz drugog puta rukovao sa ambasadorkom, iako je bilo očigledno da ne zna o kome se radi.

Potom se okrenuo Kejt Midlton, vojvotkinji od Kembridža, koja je strpljivo čekala i time je okončan diplomatski skandal.

Bivši ambasador u Londonu, komentarišući ponašanje i nespretan gest Joksimovićeve, kaže da je njemu bilo neprijatno zbog nje same.

„Ali ona je morala da zna kako su engleska pravila ponašanja stroga i da ih se svi pridržavaju. Nije smela na taj prijem da dođe onako obučena, u haljini bez rukava, jer protokol nalaže nešto dugo. Nije smela sebi da dozvoli da upada u razgovor princa Edvarda i Đokovića i naposletku, nije trebalo da se rukuje, jer to nije običaj tokom takvih prijema. Ali od osobe koja nema diplomatsko iskustvo i koja je po zanimanju učiteljica klavira, to je i očekivano. Uostalom, još se pamti jedan od njenih prvih diplomatskih gafova kada je kraljicu Elizabetu Drugu, umesto sa vaše visočanstvo, oslovila sa ekselencijo. Ovo što se dogodilo u Londonu tokom vikenda pravi je transfer blama“, ističe sagovornik Danasa.

Ostali sagovornici Danasa, bivši ambasadori Srbije u Londonu, nisu bili voljni da govore o diplomatskom propustu Joksimovićeve, pravdajući se da su na odmoru, ili da ih tenis ne zanima i da nisu gledali prenos sa Vimbldona. Za razgovor nisu bili raspoloženi ni bivši ambasador u SAD Ivan Vujačić, koji kaže da ne komentariše individualna ponašanja, ali ni bivši ambasador u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

I dok bivši ambasadori ćute, ćute i predstavnici srpske diplomatije. Ćuti i ambasadorka koju smo putem mejla i poruke pitali da li ona smatra da je prekršila britanski protokol, kako je moguće da Novak Đoković ranije nije upoznao ambasadorku u Londonu, s obzirom da je ona tamo od 2018. godine i da li je svečani susret Novaka i kraljevske porodice bio pravi trenutak za upoznavanje.

Ko je Aleksandra Joksimović

Aleksandra Joksimović rođena je juna 1963. godine u Beogradu. Diplomirana je pijanistkinja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, specijalizirala je iz oblasti strateškog pregovaranja na Harvardu, magistrirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a objavila je i niz publikacija. Radila je kao novinarka u radio Indeksu 202, bila je šefica klavirskog odseka u srednjoj muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“, bila je pomoćnica ministra spoljnih poslova SRJ, koordinatorka modula za informisanje, štampu i kulturu Diplomatske akademije ministarstvo spoljnih poslova, članica izdavačkog odbora stručnog časopisa Međunarodna politika, Institut za međunarodnu politiku i privredu, izvršna direktorka Cepter Grupe, a bila je osnivačica i predsednica Centra za spoljnu politiku. Govori engleski, francuski i nemački, udata je i ima dvoje dece. Svi oni koji nisu znali ko je naša ambasadorka u Londonu, nakon nedeljnog diplomatskog gafa sigurno će dobro zapamititi ime Aleksandre Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari