Američki general otkazao posetu Kosovu zbog taksi 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Odbijanje premijera Kosova Ramuša Haradinaja da suspenduje taksu na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine uticalo je na otkazivanje posete Kosovu komandanta Nacionalne garde Ajove general-majora Timotija Ora, prenose prištinski mediji.

Kako je preneo portal Koha, zvaničnici američke ambasade obavestili su komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga Rahmana Ramu da je otkazana poseta generala Ora, planirana za 16. i 18. februar, na 11. godišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

U pismu koje je general Rama poslao kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju navodi se da je na sastanku koji je imao sa vojnim atašeom SAD, general-majorom Kristoferom Konorom, obavešten o otkazivanju posete general-majora Ora, prenosi RTS. U pismu se dodaje da je otkazivanje posete „rezultat izražavanja nezadovoljstva odlukom koju je donela Vlada Kosova“.

Prema informacijama generala Rame, major Konor je upozorio da će obuke, edukacije i vojne posete biti poništene narednih dana ako kosovska vlada ne razmisli o svojoj odluci. Pismo i njegov sadržaj potvrdila je kancelarija Tačija. „General Rama je poslao pismo u kojem je obavestio Tačija da su SAD otkazale posetu generala Ora i da razmatraju neke druge mere. Rečeno je da se taj korak preduzima zbog zastoja u dijalogu sa Srbijom“, rekao je portalu Koha Tačijev savetnik Ardijan Arifaj.

Koha navodi da je iste informacije dobio je i Haradinaj, ali iz njegovog kabineta to nisu komentarisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari