Američki vojnici Kfora izveli vežbu "Top Gir" sa pripadnicima KBS 1(U.S. Army photo by Capt. Travis Kirchner, 111th Public Affairs Detachment, Nebraska National Guard)

Američki vojnici Kfora iz regionalne komande Istok izveli su vežbu evakuacije povređenih u saobraćajnim nesrećama na poligonu za vežbu Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u blizini Prištine.

Kako se navodi u saopštenju Kfora objavljenom na Fejsbuku, operaciju je predvodio general Louis Mirabeli sa Odredom za medicinsku evakuaciju Nacionalne garde vojske Arizone u tehnikama izvlačenja iz vozila koje se koriste za pristup žrtvama zarobljenim u vozilu nakon nesreće.

„Takođe tokom obuke, štabni general Metju Boldvin vodio je vojnike Kfora tokom eksplozivnog pristupa i opšteg ometanja vozila dajući uputstva o različitim tehnikama koje koriste EOD timovi. Vežba je pokazala interoperabilnost nekoliko NATO partnera i saveznika uključujući Švajcarsku, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju i pripadnike KSB. Zajedničkim treningom su poboljšali svoju spremnost kroz obuku i razvoj najboljih praksi“, dodaje se.

Dodaju da se komanda Kfora Istok sastoji od deset partnerskih zemalja NATO. Njegova misija je da održi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, kao što je naloženo Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari