Ana Brnabić o uvođenju sankcija Evropske unije u energetici Srbiji: Neprijateljski akt Hrvatske 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da će uvođenje Srbiji sankcija Evropske unije u energetici, po „eksplicitnom zahtevu i ultimatumu“ Hrvatske, direktno nanati štetu stotinama i stotinama miliona evra Srbiji i njenim građanima.

Evropska unija je dozvolila te sankcije na uštrb života i standarda svih građana Srbije, uključujući i pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Ovo će nas koštati na stotine miliona evra, istakla je Brnabić na televiziji Hepi.

Prema njenom mišljenju, Hrvatska je sankcije zatražila, „i time se hvali“, zbog toga što Srbija traži kažnjavanje odgovornih za zločin kod Bosanskog Petrovca u avgustu 1995. godine, kada su hrvatski avioni ubili civile, uključujući i decu.

U svom jadu i bedi. hrvatsko rukovodstvo nije ni sakrilo da su oni to uradili. Ovo je otvoreni akt neprijateljstva Hrvatske prema Srbiji, konstatovala je Brnabić.

Kako je objasnila, zbog tih sankcija, nafta koja stiže preko Jadranskog naftovoda (JANAF), a koji je u bivšoj Jugoslaviji gradila i Srbija i njeni građani, svojim novcem, biće najmanje 20 odsto skuplja.

Ono što su mislili da urade Rusiji, u sredu su uradili nama, jer mi zavisimo od naftovoda iz Hrvatske. Koriste to za političku ucenu i odmazdu. Oni koriste energetiku za politički rat i odmazdu. Hrvatska, a EU je to dozvolila. Koriste energetiku za političke ciljeve, navela je Brnabić i dodala da jedva čeka da EU to objasni.

Ona je ocenila da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na skupu Evropske političke zajednice u Pragu ima jako dobre argumente da iznese „svu njihovu sramotu, bruku i licemerje“.

Brnabić je najavila da će se Vučić ovim povodom obratiti građanima 8. oktobra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari