Ana Brnabić sa šeficom Unmika Karolin Zijade: Veoma smo zabrinuti za bezbednost Srba na KiM 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas šeficom Unmika Karolin Zijade o Izveštaju generalnog sekretara UN o radu Unmik, koji će biti predstavljen na sednici SB UN 27. aprila 2023. godine, o situaciji na Kosovu i Metohiji, položaju Srba i nealbanskog stanovništva, kao i o neophodnnosti implementacije Briselskog sporazuma.

ako se navodi iz Vlade Srbije, Brnabić je naglasila da je veoma zabrinuta za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, koji su konstantno izloženi provokacijama od strane Prištine.

Ona je ukazala da se u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve, čime se šalje jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji.

Premijerka je, kada je reč o Briselskom sporazumu, podsetila da taj dokument nije implementiran od strane Prištine čitavih 10 godina i istakla da je neophodno uspostaljanje Zajednice srpski opština, što će omogućiti Srbima da se osećaju sigurnije.

Brnabić je, govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, naglasila da je taj format odlična prilika da se čitav region poveže, kako bi se ostvario ekonomski prosperitet, kao i brži protok ljudi i robe.

Predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK Karolin Zijade poručila je da je cilj da se očuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i posebno pohvalila inicijativu Otvoreni Balkan, kao mogućnost boljeg ekonomskog povezivanja regiona, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari