Ana Brnabić se obraća medijima iz Skupštine u 13:30 časova 1Foto: Lena Stevanović

Predsednica parlamenta Ana Brnabić obratiće se medijima u 13:30 časova iz Narodne skupštine. Obraćanje je najavljeno nakon predloga ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava od strane koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SPN) u kom se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno na jesen ove godine.

Podsetimo, predlog o izmenama i dopunama ustavnog zakona  upućeni su danas Brnabić, nakon što je ona u ponedeljak izjavila da će prihvatiti sve prethodne predloge opozicije, ali da ne može da prihvati odlaganje beogradskih izbora, zakazanih za 2. juna,  jer je to, kako kaže, „apsolutno neprihvatljivo i suprotno je Ustavu Republike Srbije.“

Predsednica Skupštine sastaće se danas i sa direktorom ODIHR Mateom Mekačijem, pa se može pretpostaviti i da će javnost izvestiti o tom sastanku.

Brnabić je, posle izjašnjavanja o zahtevima SPN, pozvala predstavnike opozicije na novi sastanak sutra o primenama preporuka ODIHR-a i poboljšanju izbornih uslova.

Stranke opozicije još uvek se nisu izjsnile hoće li otići na taj sastanak.

U dokumentu koji je SPN poslao navodi se da je Republika Srbija u složenoj krizi, te je predlog SPN da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.

Predložene su izmene nekoliko zakona i naglašeno da se izbori za Skupštinu grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Republici Srbiji moraju održati najranije šest meseci od stupanja tih promena na snagu.

U dokumentu se navodi da je ustavni osnov za donošenje Ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije sadržan u članu 205. Ustava, prema kojem se za sprovođenje promene Ustava donosi ustavni zakon dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Takođe, u dokumentu se ističe da je ova praksa već viđena u našoj zemlji „nakon donošenja Ustava Republike Srbije od 1990. godine“. Tada je, kako stoji u dokumentu, donet Ustavni zakon koji je potom bio devet puta menjan i dopunjavan između 1991. i 1993. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari