Ko je Mateo Mekači, čovek na čelu ODIHR-a, međunarodne organizacije u koju se uzdaju i vlast i opozicija? 1Foto: EPA-EFE/Rafal

Od pripreme decembarskih izbora do današnjih izjava, i vlast i opozicija su se u svojim argumentima za (ne)regularnost izbora pozivale na izveštaj o izborima u Srbiji Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na čijem je čelu Mateo Mekači.

Mateo Mekači, direktor ODIHR-a, se već susretao sa izbornim procesom u Srbiji. Na opštim izborima 2012. godine vršio je ulogu Specijalnog koordinatora OEBS-a za izbore u Srbiji. Prema pisanju medija, zalagao se za omogućavanje glasanja Srbima na Kosovu. Nakon održanih izbora, Mekači je procenio da su Srbija, njen narod i politička elita “učinili napredak ka zreloj demokratiji”.

Takođe, poredeći izbore sa onima 2008. godine, rekao je da se dogodila pozitivna promena jer nije bilo “oštrih konfrontacija”, te da je potrebno unaprediti biračke spiskove i ekonomski ojačati zemlju.

U izveštaju ODIHR-a za te izbore zaključuje se da je kampanja sprovođena u povoljnom okruženju, da je postojao visok nivo poverenja, ali da je u medijima bio prisutan nedostatak transparentnosti u pogledu vlasništva. Kao poseban problem istaknuta je netransparentnost upisisvanja birača u objedinjeni birački spisak, koji se prvi put koristio na tim izborima.

Kao deo italijanske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a 2009. izabran je za izvestioca OEBS Komiteta za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja, i na toj funkciji je bio do 2011. godine kada je izglasan za predsednika tog Komiteta.

U okviru OEBS-a kao posmatrač učestvovao je i na izborima u Moldaviji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Bosni i Hercegovini, SAD, Belorusiji, Kazahstanu, Makedoniji i Turskoj.

Svoju diplomatsku karijeru započeo je u kao predstavnik nevladinih organizacija Transnacionalne radikalne partije i “Nema mira bez pravde” (No Peace without Justice) koje su imale savetodavni status u okviru Ekonomskog i socijalnog saveta Ujedinjenih nacija (ECOSOC).

Sa te pozicije pokretao je i učestvovao u kampanjama za unapređivanje demokratije i zaštitu ljudskih prava poput inicijative za osnivanje Međunarodnog krivičnog suda i za univerzalni moratorijum na smrtnu kaznu. Generalna skupština UN je u okviru te kampanje donela Rezoluciju kojom se države članice pozivaju da eliminišu smrtnu kaznu.

Od 2008. do 2013. godine bio je i poslanik u italijanskom parlamentu u kojem je bio i član Komisije za spoljne poslove.U prvi plan se istakao kritikom Ugovora o prijateljstvu koji su potpisali italijanski premijer Silvio Berluskoni i Moamer Gadafi.

Mateo Mekači rođen je 21. februara 1975. godine u Firenci, gde je studirao Međunarodno pravo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari