Od Šaperove saradnice do nezamenljive diplomatkinje: Ko je Ana Hrustanović, nova ambasadorka Srbije u Parizu? 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova/Promo

Nakon Rima i Brisela, Ana Hrustanović, treći put zaredom i bez pauze, imenovana je za ambasadora Srbije. Diplomatsku karijeru nastaviće sada u Parizu i taj posao će obavljati u naredne četiri godine.

Svoju vrtoglavu karijeru Ana Urošević Hrustanović otpočela je zahvaljujući Srđanu Šaperu, tadašnjem vlasniku agencije „Mek Ken Erikson“, sa kojim je jedno vreme i radila kao menadžerka za odnose sa javnošću.

Šaper, za koga mnogi tvrde da je vešt u proceni ljudskih resursa, tada je mladu saradnicu preporučio Borisu Tadiću, tadašnjem ministru odbrane u zajednici Srbije i Crne Gore. Sa 22 godine postala je portparolka ministra odbrane.

Saradnju sa Tadićem nastavila je i kada je on postao predsednik Srbije.

„Boris Tadić je kao šef zahtevan, ali nije strog. Zahvalan je za saradnju, prihvata sugestije. Ima čvrste stavove, ali je spreman da sasluša i mišljenje sa strane, ako smatra da je to potrebno“, govorila je svojevremeno Hrustanovićeva.

Iskustva koje je stekla kao portparolka kasnije su joj otvorila vrata i u Ministarstvu spoljnih poslova. Tako je 2009, kao kadar DS-a, sa 28 godina i nimalo diplomatskog iskustva poslata na službu u Rim, da asistira tadašnjoj ambasadorki Sandi Rašković Ivić.

U ambasadi u Rimu obavljala je poslove prvog savetnika, a potom i savetnika za političke poslove, da bi 2011, nakon opoziva Raškovićeve, postala naš najmlađi ambasador.

Vest o naimenovanju zatekla ju je na porodiljskom odsustvu, ali je zatekla i italijanske vlasti, koje su tek posle 11 nedelja Ani Hrustanović odobrile diplomatski agreman.

Istovremeno sa unapređenjem, njena svekrva Radmila Hrustanović imenovana je za ambasadora u Slovačkoj, čime je medijima dat još jedan šlagvort za priču o nepotizmu.

Ana je u žižu javnosti došla i nekoliko godina kasnije, kada je obelodanjeno da je sa oko 6.000 evra mesečno najplaćeniji srpski ambasador i da živi na visokoj nozi u skupocenom rimskom stanu, koji mesečno sa režijama košta od 3.000 do 4.000 evra.

I pored mnogih nagoveštaja da će iz Večnog grada biti vraćena u Beograd, Ana Hrustanović dočekala je u Rimu kraj mandata, a u političkim krugovima se spekulisalo da je opstala zahvaljujući lideru JS Draganu Markoviću Palmi, ali i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić bio zadovoljan kako je pripremila njegovu posetu Rimu.

Tek što je okončana njena diplomatska karijera u Italiji, 2016. godine, imenovana je za šefa Misije Srbije pri EU u Briselu. Tada je rečeno da će ona taj posao obavljati u naredne četiri godine, za koliko se i procenjuje da će Srbija okončati pregovore o članstvu u EU.

Glavna referenca za izbor Hrustanovićeve za šefa misije u Briselu bili su, navodno, njeni odlični kontakti sa evropskom šeficom diplomatije, Italijankom Federikom Mogerini.

Srbija nije okončala pregovore sa EU, a Hrustanovićeva je sada, bez „sletanja u Srbiju“, izabrana za našeg ambasadora u Parizu. Nešto malo pre okončanja diplomatske karijete u Briselu, Anin suprug Damir Hrustanović, inače sin bivše gradonačelnice Beograd i ambasadorke Radmile Hrustanović, postao je direktor novootvorenog predstavništva Telekoma Srbije u Briselu,

Ana Hrustanović je završila italijanski jezik i književnost u Beogradu, a znanje je usavršavala na univerzitetima u Peruđi i Rimu. Pored italijanskog jezika, govori i nemački i engleski. Udata je i majka je sina Marka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari