Analena Berbok saopštila šta smatra provokacijom Srbije 1MSP Nemačke

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok ocenila je danas u Tirani da je razmeštanje srpske vojske oko granice sa Kosovom bila provokacija Beograda, što je dodatno podgrejalo situaciju posle „podmuklih napada terorističke bande na kosovsku policiju“, prenosi Reporteri.net.

Očekujemo da Srbija unapredi istragu i doprinese rasvetljavanju okolnosti. Situacija je toliko napeta da je NATO pojačao prisustvo Kfora i jasno stavljamo do znanja da ostajemo na oprezu i da ćemo dugoročno doprineti stabilnosti, rekla je Berbok koja je istakla da je Srbija počela povlačenje vojske kao rezultat pregovora.

Berbok je rekla da konferencije, kao današnja, služe za razgovor o osetljivim temama.

Javno sam rekla i podvukla da na putu ka evropskoj porodici nema alternative osim da ljudi žive u miru, da ne dopuste da ih prošlost pogađa, a pre svega da ne dozvole komšijama da šalju vojnike na granice suseda. Mi smo to jasno rekli kao EU, navela je ona.

Pomenula sam i u drugim razgovorima, navela je Berbok, da sam zabrinuta što smo u prošlosti videli da, ako je na prvom mestu dijalog, a ne eskalacija, onda dolazimo do dobrih koraka napred.

Za sve nas je zajednička briga da li će to dovesti do drugih tenzija između Kosova i Srbije, za nas je veoma važno da možemo da dođemo do deeskalacije situacije, rekla je šefica nemačke diplomatije.

Kao rezultat nedavnih dešavanja u zemlji, NATO je odlučio da poveća svoju posvećenost Kforu, rekla je Berbok i istakla da će Nemačka sledeće godine poslati više trupa u Kfor.

Put saradanje je uspešan put ka deeskalaciji i želimo ovde da pronađemo trodimenzionalnu saradnju – prvo sa kosovskom stranom, zatim sa Euleksom i Kforom, zaključila je Berbok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari