Anđelković: Srbija da uspostavi svoju vlast u srpskim sredinama na Kosovu 1Foto: Facebook / Kosovo Force - KFOR

Analitičar Dragomir Anđelković rekao je danas da bi trebalo da Srbija konstatuje da je, zbog nemogućnosti da se vode pregovori, prinudjena da uspostavi sve svoje državne institucije u svim delovima Kosova gde je to moguće, uključujući Izvršno veće pokrajine Kosovo i Metohija i druge organe, pre svega civilnu zaštitu. 

„Došli smo do tačke kada će Vlada Srbije morati da donese takve odluke i da konstatuje da je, zbog nemogućnosti da se vode pregovori, Srbija prinuđena da uspostavi sve svoje državne institucije u svim delovima Kosova gde je to moguće“, rekao je Anđelković za Kosovo onlajn.

Na pitanje šta bi trebalo da bude odgovor Srbije na to što Aljbin Kurti navodi da je odluka kosovske vlade u vezi s registarskim tablicama i dokumentima „suverena odluka“ Vlade Kosova i da se o takvim odlukama ne raspravlja u dijalogu, Anđelković je rekao da Vlada Srbije sada ne treba da uspostavlja Zajednicu srpskih opština (ZSO), već treba da uspostavi sve organe po Ustavu Srbije, po kome je Kosovo i Metohija njena pokrajina.

„Ne treba uspostavljati ZSO već, u skladu sa našim Ustavom, Izvršno veće pokrajine Kosovo i Metohija i druge organe, pre svega civilnu zaštitu koja je postojala do 2016. godine i bila je faktor odbrane severa. Ako Priština i Zapad koji stoji iza Prištine ne žele da pregovaraju sa Srbijom, Srbija mora da uspostavi svoju kontrolu tamo gde to može, a to je sever. Sve drugo je put u potpunu kapitulaciju jer jasno je da Kurti ovo što radi ne bi činio da nema zeleno svetlo Zapada, ma šta oni pričali“, naveo je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari