Andrić Rakić: Za kosovsku javnost sporno što je Popović prišla SNS-u 1Milena Popović Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Za javnost na Kosovu bila je kontroverznija odluka Milene Popović da se pridruži SNS nego što je to njen izlazak sa skupštinskog zasedanja, na kome je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zato što se u sali nalazio i Milan Radoičić, koga kosovsko pravosuđe dovodi u vezu sa ubistvom lidera Olivera Ivanovića.

Kako  javlja TV N1, Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice kaže da je „za razliku od centralne Srbije, gde je, kako kaže, to bila značajna tema, na Kosovu nije odjeknula toliko“, misleći na postupak supruge ubijenog Ivanovića.

„Srpska zajednica na Kosovu se u poslednje dve nedelje posebno nalazi pod pritiskom kosovskih institucija zbog čega vrlo negativne vesti dominiraju našom svakodnevicom i zato ova vest nije zavredela pažnju“, navodi Andrić Rakić.

U utorak će, podseća, zvanično početi suđenje u slučaju Olivera Ivanovića.

„Do sada je trajao pretresni proces gde se ocenjivala optužnica, sada ona postoji i počinje glavni pretres, 6. i 7. jula i možda se i zbog toga malo vraća tema Olivera Ivanovića u fokus“, smatra ona.

O samom Radoičiću kažee da je uvek imao poštovanje Srpske liste i da se potrencirala njegova pozitivna uloga u očuvanju Srba na severu Kosova. „On je u bio prvoj grupi osumnjičenih, pokušano je njegovo hapšenje, tada ga je izbegao, dvoje od troje tada uhapšenih su optuženi. Optužnica je menjana više puta, sada je u maju konačno potvrđena, kreće se na suđenje.“

Međutim, u čitavom procesu ima pritužbi na Specijalno tužilaštvo Kosova koje vodi ovaj proces,  optužnica ukazuje da su dokazi tužilaštva slabi.

„Radoičić i još dve osobe se navode kao vođe organizovane kriminalne grupe, ali je najčudnije što se tu ubraja i Silvana Arsović, žena koja je bila saradnica Olivera Ivanovića. Po najnovijoj verziji optužnice se tvrdi da ta organizovana kriminalna grupa deluje od 2011. godine sa ciljem da kontroliše institucije i život u srpskim sredinama na Kosovu“, kaže Andrić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari