Danas "biti ili ne biti" za Anketni odbor o dva masovna ubistva u Srbiji: Sednica zakazana za 14 sati, hoće li je biti? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Za danas u 14 sati najavljena je nova sednica Anketnog odbora koji je trebalo da ispita činjenice i okolnosti koje su dovele do dva masovnih ubistava- u Srbiji početkom maja. Ipak, nije poznato hoće li ova sendica biti održaba budući da je u petak saopšteno da se rad tog odbora prekida na molbu roditelja ubijene dece u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.

Konkretan odgovor o današnjim dešavanjima list Nova nije dobio ni od predsednice odbora Marinike Tepić koja je u kratkom odgovoru navela da će to objaviti danas u 14 sati.

Može se pretpostaviti da će članovi odbora iz redova opozicije doći na zakazanu sednicu i u tom termminu održati konferenciju za novinare, dok je pitanje hoće li se većina u odboru iz redova vlasti pojaviti i dati kvorum za dalji rad Odbora.

Podsetimo, posle najave o formiranju ovog odbora od advokata roditelja su stizale informacije da su protiv rada tog odbora, što su predstavnici SNS i SPS na poslednoj sednici Odbora iskoristuili za izražavanje sumnje u smislenost daljeg rada tog tela.

Da bi u petak punomoćnici porodica nastradalih u OŠ Ribnikar predali na više adresa poslali pisanu molbu da se obustavi rad Anketnog odbora Narodne skupštine.

U molbi u koju je Danas imao uvid, se između ostlalog, ističe da su potpisnici jednoglasni u stavu da postoji opravdana bojazan da bi rad Anketnog odbora u ovom trenutku mogao da ugrozi dalje neometano vođenje tužilačke istrage i krivičnog postupka, jer bi činjenice i dokazi od značaja za vođenje postupka mogli da izađu u javnost pre suđenja.

Vrlo brzo nakon ove vesti stigla je i ta da Narodna skupština prihvata molbu porodica nastradalih i njihovih advokata.

Nakon, čini se šoka i ćutanja od par sati posle ove vesti, opozicioni članovi Odbora su počeli da se javljaju novinarima sa obrazloženjem da ne može predsednik Skupštine Vladimir Orlić samostalno i na svoju ruku da prekida rad tela o čijem radu su poslanici doneli odluku.

„Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine ne sme biti taj koji će samoinicijativno ukinuti rad Anketnog odbora. To pitanje mora biti tema na sledećoj sednici nakon razgovora sa roditeljima“, kazao je za Danas Boško Obradović, lider Pokreta Dveri i član Anketnog odbora.

A Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke, naveo je za Danas da će se zahtev roditelja nastradale dece svakako poštovati, ali da obustavom Odbora, na brojna pitanja, nažalost, nećemo dobiti odgovore kroz institucije.

Dragana Rakić, članica Anketnog odbora iz redova DS kazala je u subotu da ne zna da li će sednica odbora biti nastavljena u ponedeljak.

“O tome ćemo morati da se dogovorimo ovih dana. Izvesno je da će Anketni odbor u ponedeljak moći da radi i ukoliko ga članovi odbora iz vladajuće stranke budu opstruisali, jer je sednica već počela u četvrtak i na njoj je usvojen dnevni rad, ali da u tom slučaju neće moći da se odlučuje”, rekla je Rakić za Televiziju N1.

Dok je Tepić na televizi Nova navela da ne može jedan čovek pa makar i predsednik Skupštine da ukida Anketni odbor koji je usvojen u plenumu, velikom većinom narodnih poslanika.

„Naravno ako postoji većina koja ne želi da dolazi, ne želi da učestvuje, ne želi da daje kvorum to je onda potpuno drugo pitanje, onda nema svakako uslova za rad. To je po meni u ovom momentu jedini način da se demonstrira ono što smo dobili kao saopštenje, niko nije pitan niti konsultovan, samo smo obavešteni. Ne znam kako je odluka doneta, ne zna niko, ali istovremeno želim da kažem da naravno za sve nas iz opozicije je najvažniji stav porodica stradale dece, preživelih, odnosno ranjenih i tu sam sigurna da niko nema nikakvu dilemu“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari