Apel evroposlanika Vučiću da omogući Evroprajd nisu potpisali lider EPP i predsednica EP 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Pismo, kojim je 145 evroposlanika pozvalo vlasti Srbije da omoguće održavanje parade ponosa u okviru panevropske manifestacije Evroprajd, potpisali su lideri više političkih grupacija u Evropskom parlamentu (EP), ali ne i predsednik Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber.

Pismo, koje su evroposlanici juče uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, potpisali su lideri četiri grupacije u EP, Socijalista i demokrata, Zelenih, liberalne grupe Obnovimo Evropu i Levice, navodi briselski portal Politiko.

Iako među potpisnicima nije nemački evroposlanik Veber, šef najveće političke grupacije u EP, čija je Srpska napredna stranka pridružena članica, pismo je potpisala potpredsednica Evropske narodne partije Frensis Ficdžerald (Frances Fitzgerald), poslanica iz Irske.

Pismo nije potpisala ni predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola (Metsola), dok to jeste učinilo šest potpredsednika zakonodavnog tela EU.

Među potpisnicima pisma, u kojem se navodi da zabrana Evroprajda nije rešenje, bez obzira na pretnje učesnicima, nalaze se članovi partija od krajnje levice do desnog centra.

Vučić je u subotu izjavio da će država zabraniti održavanje parade ponosa u okviru Evroprajda, zakazane za 17. septembar, a kasnije je naveo da neće promeniti tu odluku ni u slučaju da to od njega lično zatraži predsednik SAD Džozef Bajden ili lideri drugih moćnih država.

Evroposlanici su u jučerašnjem pismu zatražili od Vučića i Brnabić da omoguće održavanje Evroprajda po planu i da osiguraju bezbednost učesnika kao što bi to učinili za bilo koji javni događaj ili odobren protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari