APV: Najstarija zgrada u Novom Sadu se raspada, SNS čega god se dohvati uradi nakaradno 1foto: A.Latas/Danas

Dve ulice u centru Novog Sada, Zmaj Jovina i Dunavska, zaštićene su zakonom kao deo starog gradskog jezgra, a kao što građani svaki dan mogu videti, posle dvanaestogodišnje vladavine Srpske napredne stranke u Novom Sadu zgrade u tim ulicama nalaze se u veoma lošem stanju, saopštavaju iz Akcije progresivne Vojvodine.

Na fasadama su se pojavile velike pukotine, neke od njih predstavljaju opasnost za bezbedno kretanje i boravak ljudi, ograđene su uz natpis: „Opasnost zbog rušenja fasade“.

Među njima je kako ističu i najstarija zgrada u Novom Sadu, Kod belog lava, u Zmaj Jovinoj ulici broj 28.

„Pored nje svakodnevno zastaju stotine stranih i domaćih turista koji uz priče o istoriji i razvoju Novog Sada u prošlosti mogu u isto vreme, gledajući ih, da se uvere u razmere bahatosti i nebrige sadašnje vlasti. Svaka savesna lokalna vlast to ne bi dozvolila i pod hitno bi izradila plan sanacije starog gradskog jezgra, a takođe ispitala usled čega su se oštećenja pojavila. Odgovor na to pitanje nije teško dobiti ako znamo da su ove zgrade obnovljene poslednji put još pre 20 godina i dok gledamo kako do devet sati ujutro pored njih svakodnevno tutnje kamioni, a već godinu dana neprekidno rade teške mašine na izgradnji dve podzemne garaže“, kažu iz APV.

Oni zahtevaju da se hitno sanira i obnovi zakonom zaštićeno gradsko jezgro, kao i sva nepokretna dobra u njegovoj blizini i prekine sa svim aktivnostima koje ga ugrožavaju.

Smatraju da gradska vlast, međutim, umesto da rešava temeljne probleme postojećeg gradskog jezgra, brzopleto, bez dovoljno pripreme, kreće s njegovim proširenjem kroz radove u nekoliko ulica Almaškog kraja, a kad se i prihvate nekog posla, po pravilu ga urade pogrešno i nakaradno.

„Odnos prema kulturi jedan je od najočiglednijih primera neodgovornog, nemarnog i rušilačkog ponašanja aktuelne novosadske lokalne vlasti“, nastavili su iz APV.


Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari