Arsenijević tvrdi da postoje grupe na Severu Kosova koje "jure i Srbe i Albance" 1foto-Aleksandar-Roknić Danas

Aleksandar Arsenijević, lider GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice, kaže za Danas da je situacija u ovom gradu dan nakon sinoćneg prestrojavanja Kosovske policije oko Severne Mitrovice napeta, ali da specijalaca nema.

– Napetost je uobičajeni sastavni deo života na Kosovu, pre svega u Mitrovici. Jeste oseća se, i mislim da situacija zadnjim potezima vri. Pogotovo nakon javnog prikazivanja taoca južno od Ibra, odnosno akcije kod vinarije porodice Petrović koji su na sve načine pokušali da srede stvari s Tužilaštvom, ali su ipak bile one nemile scene, navodi Arsenijević.

Precizira da je oduzimanje preko 40.000 litara vina ovoj porodici iz Petrović je „packa Srbima sa Severa Kosova“ i da je ona usledila dan nakon incidenata na severu.

– Time je trebalo da se pokaže Srbima sa severa da šta god da rade Priština ima taoce na jugu, smatra Arsenijević.

Iz Kosovske policije juče su stigli navodi da se prestrojavanje kod Severne Mitrovice desilo zbog albanske zajednice koja se oseća ugroženo nakon dešavanja oko ulaska novoimenovanih članova Opštinske izborne komisije uđu u opštinske prostorije koje se nalaze u opštinama na severnom delu KiM. Članovi OIK su u pratnji policije pokušali da uđu u pomenute prostorije, ali usled protesta Srba do toga nije došlo. Iz mase su se čula dva hica u vazduh, a u prostorije u Severnoj Mitrovici bačene su i dve eksplozivne naprave od kojih jedna nije eksplodirala, pa je detonaciju u kontrolisanim uslovima morao izvršiti KFOR. Nakon toga je došlo i do bacanja pirotehničkih sredstva iz kola koja su došla iz Severne Mitrovice u Bošnjačkoj mahali.

Arsenijević, osvrćući se na ove navode Kosovske policije iznosi drugačiju priču. Tvrdi da u Bošnjačkoj mahali deluju albanske grupacije koje, tvrdi, napadaju i Srbe i Albance.

Tvrdi da već nedeljama ta grupa mladića iz južnog dela grada u Bošnjačkoj mahali „jure Srbe, pa i Albance jer ne prepoznaju najbolje ko je ko“, kao i da, tvrde, crtaju grafite sa natpisom „UČK“, kao i da se zbog te navodne grupe nesigurnim osećaju i Srbi i Albanci.

Pita da li je cela situacija nastala zbog te grupe.

Upitan osećaju li se Srbi ugroženo zbog grupe maskiranih lica na severu koji se sve češće pojavljuju, a, po pisanju medija, učestvovali su u nemiri pre dva dana, a viđeni su i sinoć tokom akcije Kosovske policije, ali i danas kada su maskirana lica napala vozilo sa novinarima prištinskom Kallxo, odgovara da „najobičniji ljudi kada su napadi na sever se kriju pod maskama uplašeni od poternica koje su bile raspisivane i onima koji su samo bili prisutni na protestima“.

– Mislim da su maske samo mera predostrožnosti građana da ne osvanu na nekoj listi odnosno poternici, tvrdi Arsenijević.

Pre nekoliko meseci u jeku krize zbog tablica Arsenijević je govorio o pojavi mladića koji imaju, kako je tada tvrdeo, ugovore na neodređeno vreme i koji su tu kako bi bili iskorišćeni u sukobu koji je tada lider „Srpskog opstanka“ smatrao izvesnim govorivši čak da Srpska lista „sprema topovsko meso“.

Danas ipak ove svoje ranije tvrdnje nije želeo da komentariše.

Govoreći o izjavi Petra Petkovića da će Srbija razmotriti povratak hiljadu vojnika na KiM po Rezoluciji 1244 kaže da su to isto govorile vlasti tokom prethodnim dvadeset godina, ali da se to nije desilo jer je „nemoguća misija jer kada se oni nisu vratili 1999. i 2000. godine teško da će KFOR i NATO dozvoliti to 2022. godine“.

Situaciju na Kosovu smatra niko ne može predvideti jer se ona razvija iz sata u sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari