Balint Pastor izabran za predsednika Saveza vojvođanskih Mađara 1Balint Pastor, Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Balint Pastor je izabran danas za predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) na izbornoj skupštini koja je održana u Senti.

Pastor je bio jedini kandidat za predsednika SVM, a na Izbornoj skupštini na kojoj je učestvovalo blizu 400 delegata, izabrani su i članovi Saveta stranke koji broji 50 članova.

Nakon završetka Izborne skupštine, koja je trajala od 10.00 do 18.30 časova, Pastor je rekao novinarima da će se ova stranka i dalje zalagati za očuvanje identiteta vojvođanskih Mađara, i da će u narednom periodu aktivno raditi na projektima koji će doprineti poboljšanju kvaliteta njihovih života.

On je poručio da će biti otvoreniji prema intelektualcima koji nisu „u bojama SVM“, ali da isto tako neće oprostiti ni napade onih pojedinaca koji su se pre deset godina okrenuli protiv ove stranke.

„Nećemo zaboraviti šta se tada dogodilo, i oni koji su nas ugrozili i pokušali da daju lažnu alternativu, sa njima ne možemo da zamislimo zajedničku saradnju“, poručio je Pastor, misleći na na to što je u 2015. godine Mađarski pokret osnovao jedan broj bivših članova SVM, na čijem je čelu tada bio Tamaš Korhec, koji je kasnije napustio pokret.

Pastor je poručio da SVM nastavlja saradnju sa partnerskim strankama sa kojima je i do sada sarađivao u Vojvodini, kao i sa Fidesom u Mađarskoj i sa Srpskom naprednom strankom u Srbiji.

„I dalje ćemo samostalno nastupati na izborima, samostalno ćemo se izboriti za poverenje građana, i u skladu sa tim ćemo tražiti saveznike za ostvarivanje našeg programa“, kazao je on.

U narednim mesecima, dodao je, stranka se priprema za predstojeće lokalne izbore.

Balint Pastor je rođen 3. januara 1979. godine u Subotici. Predsednik je poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije i predsednik Skupštine grada Subotice. Doktor je pravnih nauka i vanredni profesor univerziteta na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe Privredne akademije u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari