Kosovske vlasti u izveštaju otkrivaju kako je i čime ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku u Banjskoj 1foto FoNet/AP

Kosovske vlasti u preliminarnom izveštaju objavljenom 20. oktobra navode da je „srpska teroristička grupa ubila narednika kosovske policije Afrima Bunjakua međunarodno zabranjenim oružjem“ prema Otavskoj konvenciji.

Premijer Kosova Aljbin Кurti i ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštili su da je Bunjaku ubijen u eksploziji mine na daljinsko upravljanje dok je branio teritoriju Кosova u Banjskoj kod Zvečana 24. septembra.

U preliminarnom izveštaju Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, koji je objavila Gazeta insajderi, navodi se da su mine koje je kosovska policija zabranjene Otavskom konvencijom.

„Zaplenjene mine, koje su proizvedene 1984. godine, izazivaju posebnu zabrinutost, pogotovo što Srbija još uvek poseduje značajan broj ovih mina na zalihama. Ovo oružje je zabranjeno Otavskom konvencijom. Policijski narednik Afrim Bunjaku ubijen je međunarodno zabranjenim oružjem iz Srbije. On je podlegao povredama izazvanim takvom minom koja je aktivirana daljinski“, navodi se u preliminarnom izveštaju.

Slične mine, prema navodima kosovskih vlasti, „zaplenjene su i od drugih kriminalnih grupa u Srbiji“, koje su, tvrdi se u preliminarnom izveštaju, usko povezane sa srpskim rukovodstvom, kao i „kriminalcima i paravojnim formacijama poput Milana Radoičića„.

Pozivajući se na srpske vojne eksperte, u preliminarnom izveštaju se navodi da je ovo oružje možda ušlo na sever Кosova krađom u skladištima oružja u Srbiji, prodajom od strane privatnih dilera ili direktnim prenosom iz same države.

Kosovski vrh je potvrdio da je Afrim Bunjaku ubijen na licu mesta, „nakon što ga je srpska teroristička grupa napala daljinskom minom“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari