Basta sa senatorom Bobom Menandezom: Srbiji je mesto među zapadnim zemljama 1Foto: Instagram/rade.basta

redsednik pokreta „Evropski put“ Rade Basta sastao se u Vašingtonu sa najvaznijim senatorom Bobom Menandezom iz redova američkih demokrata kako bi razmenili mišljenja o situaciji na Kosovu, demokratskim kapacitetima Srbije koja je na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i kako bi ga upoznao sa programom pokreta koji je osnovao.

„Srbiji je mesto u EU i pripada porodici zapadnih zemljama i to je put za koji ću se nedvosmisleno boriti zajedno sa svojim pokretom“, poručio je Basta Menandezu i dodao da divljacki bratoubilački rat u Ukrajini još jednom pokazuje da Rusija i Srbija ne dele iste vrednosti i da je potrebno da se srpska strana jasno distancira.

Jedan od osnovnih moralnih i drzavnih načina za distanciranje od agresivnog ponašanja zvanične Moskve je uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji,ne kažem da Rusija jednog dana neće biti opet normalna zemlja ,ali ona danas to nije istakao je Basta, i podsetio da je on jedini ministar u aktuelnoj Vladi Srbije koji je smenjen jer je pozivao na dijalog po tom pitanju i to je poražavajuće.

Senator Menandez, koji je i predsednik komiteta za spoljnu politiku Senata, čestitao je Basti na hrabrosti da pozove na dijalog o uvođenju sankcija Rusiji, posebno zbog političkih posledica koje je nakon tog poziva u Srbiji imao.
Senator Menandez izneo je niz kritika na račun dešavanja u Srbiji, kršenja ljudskih prava i medijskih sloboda i dodao da je pitanje Kosova goruće pitanje.

Sve strane u procesu moraju da budu usmerene na dogovor i prihvatanje nove realnosti, istakao je Menandez, a Basta je poručio da zahtevi srpske zajednice na Kosovu moraju da se uvaže kako bi se dugoročno došlo do mira i stabilnosti u ovom delu regiona Zapadnog Balkana.

Takodje Basta je predstavio veliki potencijal za ekonomsku saradnju i stratesko partnerstvo u mnogim oblastima sa posebnim osvrtom na sektor energetike jer nam je potrebna čista,zelena energija gde američke kompanije mogu dosta toga da ponude i pomognu Republici Srbiji u njenom daljem razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari