Bastać: Sramna odluka o nevažećim ličnim kartama 1Foto: Izborni štab "Šta radite bre"

Grupa građana „Šta radite bre – Marko Bastać“ smatra da je pogrešna i neprihvatljiva odluka Gradske izborne komisije koja je na sednici u petak uveče većinom glasova odobrila da pravo glasa na predstojećim izborima u Beogradu imaju i sve osobe sa nevažećom ličnom kartom.

U Pravilima o radu biračkih odbora predviđeno je, između ostalog, da birač svoju identifikaciju može dokazati i ličnom kartom sa isteklim rokom važenja, pod uslovom da priloži potvrdu Ministarstva unutrašnjih poslova o podnetom zahtevu za izdavanje nove isprave.

Ovo je obrazloženo činjenicom da je MUP prilikom izrade Zakona o državljanstvu istakao da postoji „veliki broj građana koji poseduju stare lične karte, a još uvek nisu upisani u evidenci ju kao državljani Republike Srbije“.

Napominjemo da je rok za zamenu starih ličnih karata istekao u martu 2017. Predstavnik Grupe građana „Šta radite bre – Marko Bastać“ glasao je na sednici GIK protiv ove odluke, jer smatramo da se na ovaj način stvaraju uslovi za brojne zloupotrebe, kaže se u saopštenju.

Šta radite bre sa raskoapnim ulicama