Beograd i Priština hodaju po tankoj žici i nisu isključeni ograničeni sukobi: Ognjen Gogić o situaciji na Severu KiM 1Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Ognjen Gogić, politikolog smatra da do sukoba širih razmera na severu Kosova verovatno ne može doći, jer NATO ima dovoljno prisustva u regionu da to blagovremeno predupredi. Međutim, prema njegovim rečima, to ne znači da ne može doći do ograničenih sukoba.

„Od jula od kada je počela ova aktuelna kriza ovo je verovatno najdramatičniji trenutak. Došlo se do tačke kada se stvar može oteti kontroli, jer sukob mogu da iniciraju i nesmotreni potezi pojedinaca i grupa na terenu sa obe strane.

Gogić kaže da je utisak da je postignuta određena ravnoteža oko barikada. Nakon napada na Eulex nije usledila dalja eskalacija.

„Nakon tog napada usledila je oštra osuda od strane međunarodne zajednice tako da je srpska strana sa svoje strane obustavila dalju radikalizaciju.Već par dana se strane nalaze u pat poziciji. To nije poželjno stanje, jer postoji rizik od dalje eskalacije, ali može da se toleriše neko vreme“, objašnjava sagovornik Danasa.

Ističe da uklanjanje barikada zahteva Priština i međunarodna zajednica, ali se čini da oni neće odmah posegnuti za njihovim nasilnim uklanjanjem.

„Ako bi se to pokušalo eskalacija je neminovna i to može da dovede i do ugrožavanja međunarodnih snaga što se želi izbeći. Zato će se prvo dati šansa pregovorima da se barikade mirno uklone“, smatra Gogić.

Dodaje da se i međunarodne i kosovske snage raspoređuju i grupišu kako bi pokušale da upozore i odvrate srpsku stranu.

„Istovremeno i Srbi pokušavaju da signaliziraju rešenost da ostanu na barikadama. Dakle, u pitanju su dva procesa koja se istovremeno odvijaju – pokazivanje mišića na terenu i pregovori o uslovima za deeskalaciju. Ko se pokaže uverljiviji na terenu, imaće i prednost u pregovorima. Ako se može učiti na iskustvu, i Beograd i Priština hodaju po žici, ali se uvek zaustave pre nego što stvar ode predaleko. Verovatno će tako biti i ovaj put“, zaključuje politikolog Ognjen. Gogić.

KFOR će sutra najverovatnije krenuti u uklanjanje barikada, ukoliko ih Srbi sami ne uklone

Sagovornici Danasa, bliski Vladi Kosova tvrde za Danas da će KFOR na zahtev kosovskih vlasti najverovatnije sutra ukloniti barikade na Severu Kosova, ukoliko ih Srbi sami ne uklone. Podsećaju da je na zahtev kosovskih vlasti, KFOR juče obećao da će ukloniti barikade u roku od 48 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari