Iako evidencija robe, koju je Euleks dugo najavljivao, ne znači i obračunavanje carina, Beograd smatra da se rešenje za ta pitanja može naći samo ako na snagu stupi sporazum Srbije i UN o šest tačaka – izjavio je juče za naš list Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM Vlade Srbije, povodom registracije komercijane robe koju je Euleks počeo da sprovodi tokom prošlog vikenda na prelazima Jarinje i Brnjak između centralne Srbije i KiM.

Ivanović ističe da „punu odgovornost za sporovođenje sporazuma o šest tačaka koji je potvrdio Savet bezbednosti, snose UN, odnosno Unmik, što proizilazi i iz saopštenja generalnog sekretara Svetske organizacije na osnovu kojeg je Euleks dobio mandat za razmeštanje na KiM“. Prema njegovim rečima, na UN je da odluče da li će u tome angažovati i Euleks.

U sedištu Misije EU u Prištini našem listu juče je objašnjeno da će „sprovođenje šest tačaka koje je predložio Ban Ki Mun svakako biti uređeno u budućnosti, ali da je to političko pitanje, dok je učešće Misije EU strogo na tehničkom nivou“.

Od ponoći između 31. januara i 1. februara predstavnici Euleksa počeli su da na prelazima Jarinje i Brnjak registruju komercijalnu robu koja ulazi na KiM. Ergin Medić, nadzornik administrativne linije u Kosovskoj policijskoj službi (KPS), tvrdi da Euleks s tom akcijom kreće zbog sopstvene evidencije.

Prema rečima Karin Limdal, portparola Euleksa, proces registracije robe na prelazima Jarinje i Brnjak teče bez ikakvih problema. Ona objašnjava da registracija komercijalne robe ne znači i carinjenje, jer uvoznici ne plaćaju dažbine. Limdal je najavila da će Euleks carina biti zadužena za registraciju sve dok kosovska carina ne preuzme posao, kada će Misija EU obavljati monitoring celog postupka.

– Kosovske institucije neće moći da preuzmu registraciju robe i carinu. UN, Euleks i Priština moraju da na vreme shvate da je jedini odgovor na sadašnje probleme primena sporazuma o šest tačaka. Zbog toga je neophodno što pre da počne da se radi na tehnici primene postignutog dogovora – tvrdi Oliver Ivanović, napominjući da je „glavna kočnica za sprovođenje dogovora Unmik, koji loše čita odluke i dokumenta UN“.

Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM, smatra da je „iako je za sada rečsamo o registraciji robe, glavni cilj Euleksa pravljenje carine, bez obzira na dogovor o šest tačaka“. Jakšićkaže za Danas da su Srbi sa severa KiM o početku registracije saznali iz medija, a u Euleksu našem listu je rečeno da o tome nisu obavestili zvanični Beograd.

Prelazi Jarinje i Brnjak, dva dana posle jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM, bili su zapaljeni zbog protivljenja Srba da se uspostave granice između južne srpske pokrajine i ostatka Srbije. Sada te prelaze kontrolišu pripadnici KPS i Euleks policije, ali se roba koja na KiM ulazi na Jarinju i Brnjaku ne oporezuje od februara 2008.

 

Unmik traži svoje mesto u pregovorima

„Predstavnici Unmika zajedno sa zvaničnicima drugih međunarodnih misija učestovaće u dijalogu između Prištine i Beograda o tehničkim pitanjima“, izjavio je juče Aleksandar Ivanko, portparol Unmika. Ivanko kaže da Unmik pre početka tih razgovora mora da precizira svoju ulogu u dijalogu, jer su ovlašćenja u tri oblasti – sudstvu, policiji i carini većprenete na Euleks. To je razlog zbog kog Ivanko očekuje da će u razgovoru učestvovati i nekoliko različitih međunarodnih faktora. On je najavio da Lamberto Zanijer, šef Unmika, namerava da najpre obavesti Vladu Kosova o razgovorima koje je nedavno u Njujorku vodio sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem. Prema rečima, Džavita Bećirija, portparola predsednika Kosova, za Prištinu je plan o šest tačaka mrtav, jer su ga kosovske institucije odbacile i prema njemu nemaju nikakvih obaveza. Bećiri je, takođe, odbacio i mogućnost učešća Unmika u razgovore između Kosova i Srbije, zato što su „za to ovlasćene samo kosovske insitucije“. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari