Berlin nastavlja "diplomatsku ofanzivu" oko Kosova 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Visoki savetnik nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku Jan Heker je zvaničnik koji bi ove sedmice trebalo da poseti Srbiju, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora.

Podsetimo, naš list prekjuče je objavio da će ove nedelje, verovatno u četvrtak, neko iz nemačke vlade posetiti Beograd, kako bi predstavio stav Berlina o rešavanju kosovskog pitanja. Naši sagovornici kažu da je Heker nedavno u dva navrata posetio Beograd. S druge strane, niko od predstavnika zvaničnog Beograda nije želeo za Danas ni da potvrdi ni da demantuje spekulacije o novom dolasku zvaničnika iz Berlina.

Podsetimo, predstavnici diplomatskih krugova tvrde da „nemački stav o Kosovu u suštini ne predstavlja nikakvu novost – Berlin i dalje insistira na pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine i želi da taj dokument bude potpisan do kraja godine, ali se od Srbije ne zahteva da prizna nezavisnost Kosova, već da umesto toga omogući Kosovu da dobije „stolicu“ u UN, najpre u statusu posmatrača, po ugledu na Palestinu.

Jan Heker je na poziciji visokog savetnika nemačke kancelarke „nasledio“ prošle godine Kristofa Hojsgena, sa kojim je, prema tvrdnjama pojedinih izvora Danasa, „zvanični Beograd imao posebno dobar odnos“. Naši izvori, takođe, kažu da je postavljenje Hekera na tu poziciju predstavljalo iznenađenje, budući da mu je „teren“ spoljne politike novost, jer je ranije bio koordinator za izbeglice i nije član Hrišćansko-demokratske unije, koju predvodi Angela Merkel. „Heker je pravnik i bavio se izbeglicama, ranije je bio u Socijaldemokratskoj partiji, ali je iz nje izašao“, objašnjavaju pojedini sagovornici Danasa. Hojsgen je postavljen za ambasadora Nemačke u UN.

Kako je javio FoNet, poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Torsten Fraj rekao je u razgovoru sa grupom novinara iz Srbije da „Srbija u spoljnoj politici ne može da sedi na dve stolice“ i istakao da su svakoj zemlji potrebni dobri odnosi sa Rusijom, koje želi i Evropska unija, ali da oni moraju biti zasnovani na međunarodnom pravu.

Fraj je napomenuo da poštuje istorijske veze Srbije sa Rusijom.

On je, međutim, podsetio da zemlje EU vode zajedničku bezbednosnu i spoljnu politiku i da je potrebno održati taj princip, kako bi se glas Unije jasno čuo u međunarodnim odnosima.

Predsednik se danas obraća u Dnevniku RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se ovih dana nalazi u NJujorku, obratiće se danas javnosti putem Dnevnika RTS, saznaje Danas nezvanično od izvora s političke scene Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari