Bertolini: Niš uznapredovao više od drugih gradova i opština na putu ka EU 1Arhiva Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je danas u Nišu da je taj grad, po njegovom mišljenju, više uznapredovao na putu ka Evropskoj uniji od većine drugih gradova i opština u Srbiji.

„Nadamo se da će vlasti u Beogradu povećati svoju podršku opštinama i lokalnom nivou, jer je pristupanje Evropskoj uniji nešto treba da uradi cela zemlja, a ne samo Vlada“, rekao je Bertolini tokom posete Degustacionom centru „Zalogaj juga“, opremljenim uz finansijsku pomoć EU.

Bertolini je u Nišu danas posetio i Lutkarsko pozorište gde se, uz pomoć EU, postavlja novi sistem za grejanje i hlađenje, kao i Centar za socijalni rad u kojem je opremljena prostorija za forenzičke intervjue s decom.

„Razni projekti se rade i unapređuju odnosi EU i Niša. Niš računa na EU, a mi iz Evropske unije računamo na Niš jer ovde ulažemo novac naših poreskih obveznika“, istakao je Bertolini.

On je kazao da je EU spremna da podrži nove projekte u Nišu, između ostalih i one koji se tiču socijalnog stanovanja, ali da su im potrebni dobri završeni projekti kako bi EU bilo lakše da podrži njihovo sprovođenje.

Na pitanje novinara da prokomentariše izveštaje da u Srbiji postoji dosta problema sa korupcijom, medijima i slobodom govora, Bertolini je rekao da je korupcija pitanja koje se analizira svake godine i predstavlja u izveštajima Evropske komisije.

„Naravno da treba raditi na nekim pitanjima u Srbiji, ali ne samo na nivou vlasti i Vlade. Postoje i određene komisije i razne instance koje bi trebalo da preuzmu svoj deo posla i da ga rade. Nacionalni i lokalni nivo treba da sarađuju sve više na rešavanju tih problema“, izjavio je Bertolini.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da gradu finansijska podrška EU mnogo znači, s obzirom na to da mnogo bespovratnih sredstava ulazi iz EU u Niš za razne projekte.

Ona je kazala da je danas bilo reči o veoma važnim projektima, pre svega o stanovanju i zbrinjavanju osetljivih kategorija stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari